Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Pješaštvo američkog građanskog rata - lako pješaštvo

Iako tijekom američkog rata, još uvijek, prevladava taktika 'kordonskog postroja' pješaštva, a rovovi i zakloni za pješaštvo nisu ušli u masovniju primjenu, bitke vodi uglavnom linijsko pješaštvo paljbom, udarom kundaka i bodom bajunete, postoji i lako pješaštvo.

Uz već spomenute 'oštre strijelce' (sharpshooter) postoji još jedna inačica lakog pješaštva koje se ovjenčala slavom tijekom krvavih bitaka američkog građanskog rata. Dakako, radi se o po Athumanunhu 'egzotičnim' dragovoljcima koji su svoj uzor pronašli kod francuskih kolonijalnih 'zuava'.

 photo Zuave AGR.jpg

Zuave su po Athumanunhu zapravo lako pješaštvo koje je odijeveno u karakteristične odore žarkih boja koje imitiraju odijevanje sjevernoafričkih Brebera (široke hlače, kratka tunika i pokrivalo za glavu s fesom). Bitno je napomenuti da se 'zuave' jednakim žarom bore na strani Juga, ali i Sjevera (stil odijevanja i borbe im je gotovo identičan, ali ipak različit – no, hrabrosti i vojničke časti nedostaje ni jednima ni drugima).

Kolika samo hrabrost i odanost krasi ove hrabre vojnike govori i podatak koji je Athumanunh pronašao za drugu bitku kod Bull Runa - naime, 5. njujorška pješačka regimenta 'zuava' pretrpjela je teške gubitke, ali se nije povukla (od 525 vojnika, dočasnika i časnika poginulo je 120, a 330 ih je ranjeno (izbačeno iz postroja) dok je i kod preostalih 100-tinjak utvrđeno više bojnih rana po tijelu).

Na kraju umjesto zaključka Athumanunh će zapisati: USA je do kraja građanskog rata uspjela ustrojiti 70 pukovnija 'zuava', a CSA tek 20. Kako je odore 'zuava' u tadašnjim američkim državama bilo jako teško nabaviti, a izvorne su se ubrzo istrošile, pukovnije 'zuava' polako prihvaćaju standardne odore.

Lako pješaštvo 'zuava' ne bi trebalo opet pomiješati s nekakvim stranim dragovoljcima, već prije sam zapisao da su to Amerikanci koji su se vratili kao dragovoljci iz francuskih vojnih postrojbi raspoređenih u kolonijama Sjeverne Afrike gdje su oni zapravo bili dragovoljci.



Post je objavljen 11.03.2017. u 19:00 sati.