Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Zašivene riječi

Kakve su to "Zašivene riječi"? Pjesnikinja Marija Lamot, u knjižnici "Marije Jurić Zagorke" pokušala je dati odgovor na to pitanje (u petak, 10.03.2017, u 19.30).
Divna čitanja Marijine poezija pokazala su da upravo te zašivene riječi, skrivene od pogleda, skrivene od nas samih, čine jednu prekrasnu cjelinu i same zatvaraju jedan poetski krug. Tako da ih ja ne bi nazvala zašivene, nego nekako skrivene, sramežljive - dugo im treba da ih se shvati i da kažu točno ono što su naumile svojim značenjima....
Sudjelovali su: Marija Lamot, autorica, Ivan Herceg, urednik knjige, Božica Pažur, književna kritičarka, Darija Žilić, književna kritičarka i divna autorica poezije. Stihove su čitali Dina Leško i Ivan Herceg.
Nije čudo da se pjesnikinja bavi filozofskim temama u svojim jesmama, jer je diplomirala filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Rođena je 22.12. 1959. Objavila je do sada šet zbirki pjesama.
"Ako svakodnevni susreti, sjećanja ili stvari iniciraju nastanak pjesme, aktiviraju pjesnikinjin nagon da kompletira, da se izrazi, da kaže, da oblikuje, da (za)piše, dakle ono suštinsko obilježje osobe Marije Lamot, taj se jezični fragment naposljetku transformira u minijaturnu metafizičku digresiju......Odudaranje od "generacije"nije vidljivo isključivo kod estetskog oblikovanja stihova, već i na razinim sadržaja - (pre)vrednovanju i aktualizaciji "zaboravljene" humanističke dimenzije čovjeka i svijeta." - Barbara Dolenc, Mjesto gdje prestaje prostor, časopis "Poezija", 2013.
Tu se slažemo pjesnikinja i ja - treba obnoviti, inicirati, ponovo pokrenuti ono najbolje u čovjeku - a ne ga svoditi na "aparat" ili robota bez misli i osjećaja....

Malo fotografija:Darija Žilić, Marija Lamot i divna čitačica stihova, buduća glumica....Darija i ja....

Nakon divnih stihova, požurila sam na Tribinu Collegium Collegium Hergešić, koju je moderirala Nada Far, a predavač je bio mr. sc. Ante Dulčić i temom: "Prošlost i budućnost ljudskih vrlina"

.
Ante DulčićNada Far

I još malo da vas razveselim lijepim cvijećem, koje sam jučer kupila:Kako razvesele divni tulipani....

I za kraj, današnji poklon koji sam dobila - da me čuva. Hvala, dragi moj:Kraj jednog predivnog i ispunjenog dana...

Danas (subota, 11.03) Goldie i mene možete pronaći u Westgateu - izložba četvoronožaca.....:))))) Zaslužila je da joj se posvetim.Do sada smo bile zadovoljne :))))) Držite palčeve!

Vole vas L+B+G

Post je objavljen 11.03.2017. u 01:07 sati.