Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Beskonačni ISO?

Čini se da danas među proizvođačima fotografske opreme traje "utrka" po pitanju toga tko će napraviti digitalni senzor sa višom ISO vrijednosti, a koja nekako neodoljivo podsjeća na kakav "pissing-contest."

Naime, još u doba filma, ISO vrijednosti koje označavaju osjetljivost foto-materijala (a koje su se tada označavale kao "ASA" ili se pak preračunavale u "DIN" vrijednosti) bile su dostupne od "sporih" 25 i 50, preko "normalnih" 100 i 200, "brzih" 400 i 800... dok su se ISO 1600 i 3200 smatrale "visoko osjetljivim".

Međutim, dolaskom digitalije, koja je u početku pružala ISO vrijednosti slične filmu, odnedavno su se proizvođači počeli natjacati i pretjerivati tko će postići više. Tako danas postoje "consumer" aparati kod kojih ISO ide do 64,000... ili čak i više.

Inače, za sada tu "utrku" predvodi Canon koji je prije par godina izbacio kameru koja ima ISO od čak 4 miljona!!

Canon Just Unleashed an ISO 4,000,000 Camera

Koja je svrha toliko enormno visokih ISO vrijednosti? Možda i ima neke svrhe za one koji baš žele snimati rudare u rudniku bez ikakvog osvijetljenja, ili slične "mračne" prizore... No za nekakve "normalne" dokumentarne namjene realna potreba za tako visomim ISO vrijednostima je vrlo upitna.

No svejedno danas ima onih kojima je "maksimalni ISO" i "koliko ima digitalnog šuma pri većim ISO vrijednostima" jedini kriterij prilikom odabira foto aparata...

Na kraju jedna mala referentna tabela za preračunavanje ASA (ISO) u DIN vrijednosti:



Post je objavljen 09.03.2017. u 00:01 sati.