Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/borgman

Marketing

Nedjelja.... ne-djela


http://www.telegram.hr/politika-kriminal/zasto-je-ponovna-inicijativa-za-neradnu-nedjelju-potpuno-besmislena/

Dragi naši novinari. Postoje turističke zemlje, sa manje stanovnika od nas, u kojima turizam ima 4(i više) PUTA prihoda od nas (naše zemlje), a gle čuda, ne rade nedjeljom. Pa i naši kulturniji susjedi od Slovenaca, ne trgaju se od rada nedjeljom.

Nedjelja se kod nas radi zbog obijesti i ničega drugog. Obijesti političara, poslodavaca, tajkuna i mafije. Jer im se može.

Kada netko kaže kako kupuje samo nedjeljom, laže ...a pri tome, gle čuda...upravo ti koji tako nešto kažu, imaju slobodnu...nedjelju.
Jer je to različito od socijalizma (nije se radilo nedjeljom, gle čuda). Crkva dušebrižnica je bila za uvođenje rada nedjeljom devedesetih.

Isto tako kako idu u kupovinu nedjeljom, išli bi subotom, ili nekim danom u tjednu.

Možda je problem što krafna nije svježa (topla), ili kruh? O jadni mali...idioti.

Trkeljanje o plaćanju radnika nedjeljom, slobodnim danima i sl, su samo trkeljanja. Ne postoji način da knjigovodstvo većeg trgovačkog lanca, ne prikrije, i ne "prilagodi" satnicu prema zakonskoj normi, kroz masu radnih sati. Zakoni su napisani tako loše da su porozniji od sita, a svaka prereguliranost samo pravi još veće rupe (tako je kada se držimo slova a ne smisla zakona).
Ne postoji niti jedna način da se ne izrabe radnici, osim zabrane.
Svima.


Priča o turizmu ne drži vodu, jer mi nemamo turizam koji smo imali prije u prethodnoj državi. Tada su "noćenja" i "prelasci preko granice", značili kako će svaki dolar i marka ostati kao prihod, jer nismo u prodaji imali uvozne proizvode, sve je bilo društveno i domaće...turizam je bio čisti izvoz.

Sada to nije slučaj. Hrana, pa čak i voda je uvozna, vlasnici objekata i apartmana su stranci. Realno, osim tu i tamo koje plaće turističkih djelatnika i iznajmljivača, prihod od turizma nije ništa drugo do naplaćeni PDV, nešto doprinosa, cestarine, boravišna naknada, i odvoz smeća.
Sve ostalo ide u tuđi džep. Van naših granica.
"Naši turisti" ne troše, dolaze u "all include" aranžmanima, sa svojom hranom (i vodom), na svoje.
Možemo se gušiti u gomilama turista, prihod je sve manji.
A rad nedjeljom ne bi smanjio ni povećao prihode, nego bi samo ljudi koji rade danonoćno otkrili kako postoji jedan, različiti dan u tjednu.
Nedjelja.

Post je objavljen 07.03.2017. u 12:31 sati.