Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

O komentaru "Jutarnjeg"


Komentar Jutarnjeg: Šerifima u Pločama treba reći što je interes države

Komentar Pločanke: A šerifima u Vladi treba reći što je interes njenih građana (i da to NIJE militarizacija).

1. Vezano uz tvrdnje iz članka, novinaru Krešimiru Žabecu, odnosno ministru Krstičeviću koji progovara kroz usta Krešimira Žabeca, također treba poručiti i da je članak tendeciozan, a umjesto valjanih argumenata podvaljuje neistinite informacije, poluinformacije i sofizme.

Redom:

"Najprije je objekte napustila JNA. (...) Nekoliko godina poslije, u sklopu plana smanjenja i profesionalizacije, dobar dio objekata napustila je i Hrvatska vojska. (...) I onda su, u trećem valu, u osvajanje krenule lokalne vlasti. Središnju vlast zatrpavale su zahtjevima za darovanjem hektara i hektara nekadašnjeg vojnog zemljišta. Zahtjevi su potkrijepljeni raznoraznim projektima od lokalnog značenja - hoteli, bolnice, domovi za starije, škole, kampusi, nema čega nije bilo. Vojsci i državi odgovaralo je da se toga riješi te su za simboličnu jednu kunu dijelili lokacije. I onda... Umjesto velikog građevinskog buma, najveći dio tih objekata ostao je nedirnut, pred urušavanjem, a jedina je razlika bila u tome što vlasnik nije bila država, nego općina ili grad."

Poluinformacije i muljanje. Lokacija sidrišta (planirane marine) nije uopće poklonjena, a kamoli za "simboličnu jednu kunu". Vojska / država su još uvijek vlasnici zapuštenih i uništenih vojnih objekata na toj lokaciji, kao i objekata vojarne i skladišta na drugim lokacijama po okolnim brdima. A tijekom 25 godina zapustili su ih, zaboravili i prepustili pljački i propadanju - upravo neodgovorna država / Ministarstvo obrane.
Formulacije o tobožnjem poklanjanju hektara i hektara za kunu i izostanku "velikog građevinskog buma" su klasična muljaža i prebacivanje vlastite (ne)odgovornosti na lokalnu upravu.
Lokalna je uprava, za razliku od središnje vlasti, zahtjevima prema toj istoj središnjoj vlasti i "raznoraznim projektima od lokalnog značenja" bar pokušavala nešto, ispunjavajući početne preduvjete za buduće investicije - ali grad unatoč tim potezima nije postao vlasnik lokacije i ruke su im vezane.

"Tako je i grad Ploče dobio zgradu nekadašnjeg Doma kulture JNA s kinodvoranom. Puno godina kasnije zgrada je i dalje neiskorištena, zjapi prazna kao i kinodvorana."

Neistina. Zgrada nekadašnjeg Doma kulture JNA s kinodvoranom koja jest prešla u vlasništvo grada već je neko vrijeme obnovljena, otvorena i u funkciji.

"Prigovore kako izgradnja marine, koja je miljama udaljena od otvorenog mora i takoreći se nalazi preko puta Luke Ploče, nema smisla nitko ne želi čuti."

Sofizam. Luka Ploče je jedna od prirodno najzaštićenijih uvala na Jadranu i kao takva predstavlja prednost. Marina, "koja je miljama udaljena od otvorenog mora i takoreći se nalazi preko puta Luke Ploče", ima smisla kao i spomenuta Luka Ploče koja je druga po veličini luka na hrvatskoj strani Jadrana. Ako navodna udaljenost nije smetala razvoju druge luke u Hrvatskoj, zašto bi marini? Ako te iste fantomske milje ne smetaju lučkom prometu, zašto bi jahtama? A ako bi pak iz tko zna kakvih izmišljenih razloga milje i smetale jahtama, kako najednom ne bi mornarici i ljudima-žabama koje zagovara Ministarstvo?

"No, Pločani su odustali od vojske. Sanjaju o turizmu i baš ih briga za nacionalne interese. A nacionalni je interes da država može u najkraćem roku intervenirati u slučaju bilo kakvog incidenta."

Čista demagogija. Ah ti nedomoljubni Pločani koji ne haju za nacionalne interese jer su odustali od vojske, kako ih nije sram sanjati o vlastitom ekonomskom opstanku! Zar oni ne znaju živjeti od domoljublja?! Usuđuju se čak praviti planove za razvoj lokalnog gospodarstva?! Izdajice domovine! (Tko zna nisu li i četnici?!)

"Prije nekoliko godina velik je požar poharao Pelješac. Tada su svi vapili za kanaderima i vojnicima. Nikoga tada nije zanimalo odakle vojnici dolaze, gdje spavaju, gdje su kanaderi na popravku, gdje tankaju gorivo."

Sofizam. Kanaderi na popravak i tankanje goriva sigurno ni sada neće u marinu, nego na najbliži aerodrom (zračnu luku) kojega dolina Neretve nema, a Ploče ne mogu imati zbog izrazito brdovite konfiguracije terena.
A vojnicima za smještaj nije potrebna marina niti njen prostor. Postojeći objekti velike vojarne nad gradom sasvim bi uredno poslužili toj svrsi i bez marine.

2. Vezano uz kontekst slučaja, jasno, bliže se lokalni izbori. Otud i ovaj obračun šerifa kod OK Korala? No ovaj je obračun posebno zanimljiv jer se raspucavaju revolveraši iz iste stranačke ergele (HDZ).

Naime, priča ide ovako: domaća banda klana Clanton Ploče odlučila je prioritet dati lokalno-gospodarskim interesima uvidjevši da od zijevanja njihovim građanima (glasačkoj bazi) nema kruha, dok visokopozicionirana banda klana Earp Krstičević vrlo preferira vojno-političke interese pa tambura onim klasičnim mobilizacijskim rječnikom HDZ-a (domoljublje, ratoborna militarija i podređivanje građanskih interesa "svetim" nacionalnim interesima države).
Iako se sa zakašnjenjem od četvrt stoljeća klan Earp Krstičević dosjetio da ih (interesa) država ima i na hrvatskom jugu, taj klan sada javno šerifuje da se njihove vojno-političke interese ima neupitno smatrati prioritetnim i "svetim" nacionalnim interesima države (koje čine prijespomenuta militarija i domoljublje) - i da opravdanost tih interesa nema tko što propitivati, pa ni lokalni bratsko banditski klan, ako je klan Earp Krstičević tako rekao.

Pozadinu priče tek treba izbistriti, bumo dakle vid`li radi li se o stvarnom unutarstranačkom sukobu (oko vrlo konkretnog pitanja raspolaganja izuzetno vrijednom imovinom) ili predizbornom stranačkom performansu u cilju dizanja kredita lokalnom klanu (bez namjere promjene statusa quo) uz tipičnu glasnovićevsku artikulaciju svakog profesionalnog stranačkog vojničine - "Čizmu u zube bando lokalna i kuš!".

Državni interesi - ah, kako to gordo zvuči!

Predsjednica, uopće ne sumnjam, NATO neće imati prigovora.


Post je objavljen 02.03.2017. u 19:00 sati.