Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/mcmlx

Marketing

Sava ma(ha)la na H2O

Tribute to whom may be concerned

****

Znanstveni vicevi imaju i svoju tamniju stranu, jer često razgolite razinu izobrazbe onih koji nasjednu.
Tako je i CIA stavila Journal pod povećalo nakon što je jedan njihov primjerak pronađen u stožeru Al-Qaide, u kojem je bio članak o tome kako za par desetaka tisuća dolara napraviti nuklearnu bombu u kućnoj radinosti u deset koraka.
I jednima i drugima je trebalo određeno vrijeme da skuže kako je tekst parodija.
Nesposobnost sumnje, dočim nešto ne proturječi vlastitim željenim predodžbama, u znanstvenim krugovima se smatra ozbiljnom zaprekom racionalnom razmišljanju.

Međutim, da ni sama znanstvena zajednica nije cijepljena od padanja na foru, pokazala je zorno i Sokal-afera, na koju je u komentaru ukazao Zub.
Fizičaru i matematičaru Alanu Sokalu je uspjelo objaviti parodiju od znanstvenog članka u eminentnom društvenom „Social text-u“ a da nitko od redaktora, recenzenata, izdavača do čitatelja nije zamijetio niz bisera pa tako ni onaj kako je broj Pi - varijabla.

Sokal je htio dokazati činjenicu koje se i sam užasavao, kako u pojedinim područjima znanosti, žargon znači više nego sam sadržaj.
Nekompetencija, proizašla iz toga, pokazuje kako je ideloškim kriterijima pošlo za rukom – potpuno potisnuti znanstvene standarde da i najobičnija razumljivost postane irelevantna.

Za laika je razumljivost jako bitna kako bi mogao razlikovati ezoteriku od medicine, odnosno znanstveni tekst od pseudoznanstvenog. Potrebno je samo odgovoriti na tri pitanja:

Da li je hipoteza razumljivo oblikovana?
Da li je principijelno neporeciva?
I da li se oslanja na „tradicionalna“ tj. znanja nekog gurua?

Ako je odgovor na prva dva NE a na treći DA, nesporno je kako se radi o pseudoznanosti ili znanstvenom vicu.

Sokalov eksperiment je imao niz novih adaptacija.
Tako je u prosincu 2015.godine u časopisu „Totalitarizam i demokracija“ objavljen tekst „Njemačko-njemački pas ovčar“, a koji je prethodno na Berlinskom sveučilištu (TU Berlin) održan kao predavanje na jednoj konferenciji.
S tezama: prva žrtva berlinskoga zida bio je policijski pas Rex i njemački ovčari na DDR strani su potomci pasa čuvara NS konclogora; te zaključkom: „Zid koji je 20 godina razdvajao ljudske obitelji kroz dvije generacije, razdvojio je i pasju populaciju kroz 20 generacija.“
Izdavačima nije bilo ništa sumnjivo i ubacili su ga uz ne manje skurilan, ali očito ozbiljan prilog o graničnoj perspektivi divljih kunića.

Objektivnosti radi fer bi bilo reći da je skoro svaka kulturno-znanstvena disciplina pronašla svoju, manje-više javno eksploatiranu, vlastitu Sokal aferu.

(t b c)Post je objavljen 01.03.2017. u 18:51 sati.