Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

TRIBINA: Može li nas književnost zbližiti?




Zagrebački kvart Dugave prije pet godina postao je, uz Kutinu, jedino mjesto u Hrvatskoj u kojem se nalazi prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite, čime su stanovnici Dugava dobili nove sugrađane i susjede, većinom iz bliskoistočnih zemalja zahvaćenih ratom: Sirije, Iraka i Afganistana. Dugavljani su, kako izvještavaju pojedini mediji, ogorčeni jer ih nitko na to nije pripremio. I dok su primorani slušati priče o „europskoj solidarnosti, ljudskim pravima, potrebi za pomoći nemoćnima, ženi i djeci, stradalima u ratu" , 300 ljudi smjestilo im se u dvorište.

Na novoj tribini u sklopu Booksinog Književnog budoara najavit ćemo projekt „književne senzibilizacije" u Knjižnici Dugave, u sklopu kojeg će se pokušati zagrebati po pitanjima tko su, zašto su i odakle su nam došli? I može li nas književno uobličeno djelo, poput 'Iračkog Krista' Hassana Blasima ili reportaže 'Preko mora' Wolfganga Bauera imalo senzibilizirati i natjerati da se zamislimo iz kakvih kultura nam dolaze i što ih je natjeralo da napuste svoj dom, svoj život, svoje djetinjstvo? Svoj jezik?

Na tribini će sudjelovati voditeljica projekta Ksenija Banović, ZoAlkefel Said, pisac i pjesnik iz Sirije, Donya Spanta i Shayan Spanta iz Irana, novinari u novinama Staze (prve novine tražitelja azila i izbjeglica U RH), Kristina Samardžić iz Isusovačke službe za izbjeglice i aktivistkinja Centra za mirovne studije, Tea Vidović.

BOOKSA; 21.02.2017. u 19 sati





Post je objavljen 19.02.2017. u 06:49 sati.