Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 38


Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Mostovi

Čitam: U Americi gotovo 56.000 mostova ima neki konstrukcijski nedostatak koji zahtijeva sanaciju. Problematičnim mostovima vozila dnevno prođu 185 milijuna puta.

Komentar cinika: Srećom u Hrvatskoj postoje samo dva problematična 'mostovska' slučaja: MOST koji dnevno 10 puta mijenja svoje mišljenje (ako ga slučajno ima) i tzv Pelješki most koji uskrsne prije svakih izbora.

Bandić&izbori

Čitam: Bandić najavljuje ulaganje 35 miliona eura u 2018. godini za izgradnju žičare na Sljeme.

Komentar cinika: Pobijedi li i na ovim izborima za gradonačelnika kladim se da će za iduće izbore najaviti izgradnju metroa u Zagrebu.


Ostajte ovdje…

Čitam: Predsjednica ne može otići s Pantovčaka, zaključiše sigurnosne službe nakon dvije godine 'provjeravanja' sigurnosne situacije rezidencije u Visokoj ulici gdje je Predsjednica tvrdila da će se preseliti, jer kako kaže: „Moja želja jest preseliti se odavde jer se osjećam izoliranom od ljudi.“

Komentar cinika: Iako je 'nogirala' poprsje 'zločinca' JBT-a iz predsjedničkih dvora kao ispunjenje prvog (i do sada jedinog, op.s.c.) obećanja u predizbornoj groznici, sad može mirno zapjevati:

Ostajem ovdje!...Sunce tuđeg neba,
Neće Me grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje komfora i sigurnosti nije.

Spas za mlade…

Čitam: Šeik Al-Maktoum izjavio je kako Ujedinjeni Arapski Emirati žele do 2117. godine napraviti prva naselja na Marsu.

Komentar cinika: Našim mladim nezaposlenim stručnjacima otvorit će se, doduše za sto godina ako ih tada još uopće bude, mogućnosti za novu destinaciju gdje će moći potražiti posao.

NATO kišobran ostaje, ali..

Čitam: Novi šef Pentagona James Mattis, rekao je da je „članak 5 i dalje čvrst kao kamen“ (napad na jednu članicu znači napad na sve, op. s.c.). To je smirilo Europljane, no Mattis nije zaboravio poručiti kako Washington iskreno očekuje da sve članice plate svoj dio doprinosa zajedničkoj obrani. Hrvatska se odmah na tom sastanku pohvalila da je povećala proračun za obranu.

Komentar cinika: Sve u duhu narodnih: 'koliko para toliko muzike' i 'vidjela žaba gdje potkuju konja pa digla nogu'.

Ah ti Rusi…

Čitam: Prema riječima ruskog veleposlanika A. S. Azimova, Gorbačov je 1991. stopirao planirani udar JNA na Zagreb. Zapadne sile su se 1991. još zauzimale za cjelovitu Jugoslaviju pa su hrvatske vlasti pomoć mogle dobiti samo u Moskvi.
Na ove riječi veleposlanika, nadovezuje se izjava tadašnjeg Premijera u hrvatskoj Vladi, Franje Gegurića: „Vlasti Ruske Federacije 90-ih su shvatile nove realnosti i reagirale kako što se i očekuje od odgovorne svjetske sile.“

Komentar cinika: Umjesto „spasibo Rusija“, bilo je „danke Deutschland“, uz to već dvije godine nemamo veleposlanika u Moskvi, i još smo (na svoju štetu) pristali na sankcije Rusiji jer su nam to naredili Ameri. Čuvena hrvatska samostalnost.

Može, samo da nije naš…

Čitam: Policijsko privođenje uglednog Ogulinca, člana gradskog predstavničkog tijela, zbog sumnji da je mamio dijete za zadovoljavanje spolnih potreba u gradu podno Kleka, dobilo je i svoju političku dimenziju. Gradsko vijeće, SDP i HNS tvrde: „Nek se zna – nije naš!“

Komentar cinika: Ma tko jebe to što netko 'mami dijete za zadovoljavanje spolnih potreba', glavno je da taj nije – NAŠ.

Tko će koga…

Čitam: Iako je srpski Premijer Vučić bio siguran da će biti jedini kandidat svoje stranke za Predsjednika Srbije, odluka trenutačnog Predsjednika T. Nikolića, člana iste stranke, da se ipak kandidira za još jedan mandat, izazvala je šok u političkoj areni. Nikolić je pobjesnio i sad (a što bi drugo, op.s.c.) uz pomoć Moskve želi srušiti Vučića.

Komentar cinika: „Samo sloga spašava Srbina“ ili tko će koga nek' svoj svoga.



Post je objavljen 17.02.2017. u 16:33 sati.