Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Indijska vlada najavljuje da bi se do 2024. mogla potpuno okrenuti obnovljivima

Od početka ove godine, radim na knjizi naslovljenoj "Ekologist", koja treba pokriti ćiro spektar tema. Zato manje objavljujem na blogovima. Ovo je najfriškija vijest i bitna za sadržaj onog djela knjige o energetici. Indija je jedna od ključnih država, sad kad je novi predsjednik SAD najavio radikalni zaokret u energetskoj politici, natrag ka ugljenu, protiv obnovljivih i protiv svake brige o klimatskim promjenama. Ona sad daje do znanja da se, kao i Kina, neće dati smesti s izabranog puta; dapače.

piyush-goyalPrema izvještaju, kojeg je pripremio indijski Institut za energiju i resurse (TERI, http://www.teriin.org), a jučer ga predstavio indijski ministar za energetiku i rudarstvo Piyush Goyal, na konferenciji kojoj je prisustvao velik broj drugih indijskih dužnosnika, Indija je u odnosu prema električnoj energiji došla do važne prijelomne točke.

India has a 10-year window in which no new investments likely in coal, gas or nuclear capacities: TERI

Kapaciteti elektrana, koje su izgrađene ili su u gradnji, dovoljni su da zadovolje rastuću potrađnju otprilike do 2026.. Nisu potrebne nove investicije u TE na ugljen ili nulearne.

Ukoliko se poduzmu određene policy mjere, te ostvare očekivanja pada cijena obnovljivih, Iza 2023.-24, sve nove elektrane mogu biti na obnovljive izvore energije.

Procjena je zasnovana na analizi troškova i sposobnosti mreže da prihvati njihovu proizvodnju, uz gradnju baterija za uravnoteženje proizvodnje i potrošnje, troškovi obnovljive energije i njenog skladištenja su u padu i mogli bi se stabilizirati na oko pet rupija (7,5 američki centi, 50 lipa) po kilovatsatu.

Piyush Goyal je rekao da s ovim inicijativama Indija »postaje energetski prvak [energy capital] svijeta«.

Obaveze Pariškog ugovora, rekao je direktor TERI Ajay Mathur, su prilika za Indiju na prvoj liniji ekonomske tranzicije prema niskougljičnom rastu.

Kompletni izvještaj nije još objavljen na sajtu TERI.

Na istoj konferenciji jučer predstavljen je i izvještaj Komisije za energetsku tranziciju (ETC). Lord Turner, predsjednik komisije, rekao je: »Ako ljudi u izranjajućim gospodarstvima, kao što je Indija, trebaju psotići životni standard u kojem uživa današnji razvijeni svijet, u mnogim će zemljama biti potrebno znatno povećanje potrošnje energije. Ali taj rast se ne može ostvariti u nepromijenjenom energetskom sustavu. Moramo prijeći u globalni energetski sustav koji može osigurati svakome pristup do dovoljno pristupačne moderne i energije da se podrži dobar životni standard i srežu emisije ugljika.«

Ovo je vrlo velik korak naprijed u razvoju dugoročne vizije, kao nastavak dosad postiluranog i postignutog u posljednje tri godine, otkad je Narendra modi postao predsjednik savezne vlade. (Vidi članak od 30. svibnja 2014.: "Indija: nova vlada stavlja solarnu u središte energetske politike", http://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2014/05/31/indija-nova-vlada-stavlja-solarnu-u-srediste-energetske-politike/ )

Dodatak: Kompletan izvještaj sad je dostupan na sajtu TERI: Transitions in the Indian Energy Sector - Macro Level Analysis of Demand and Supply Side Options

Post je objavljen 14.02.2017. u 09:57 sati.