Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/demetra1

Marketing

Mandale

Pita me u komentaru, nisan EL DIABLO, kaj je sa kamenčićima. Puna mi je kuća kamenja što domaćeg sa Sljemena ili sa juga, a i odasvud iz svijeta. Neke sam osobno donijela, neke su mi donijeli i još uvijek donose prijatelji sa njihovih putovanja. Doduše još mi nitko nije donio neki skupocjeni grumen, ali svi su mi dragi. Oslikavanje je također jedna vrsta apaurina. Sve što oslikam je odraz mog trenutnog raspoloženja. Za dane sive kao što su ovih nekoliko zadnjih potrebna sam zbog raspoloženja koristiti boje pa onda nastaju razne kreacije, a za stvarno posebno raspoloženje crtam mandale. Što su možete čitati na internetu, a samo kratko za one koji nemaju vremena ili nisu zainteresirani:

One su sveprisutne, zagonetne i privlačne … ali što su u stvari mandale?

Mandala je jedan od najstarijih i univerzalnih simbola poznatih čovjeku. Mandala na sanskrtu znači “krug”, a možemo je naći svugdje od paleolitskih gravura do srednjovjekovne alkemije i tibetanskog budizma.
Značenje mandale
Na najosnovnijoj razini, mandale predstavljaju cjelovitost, jedinstvo i sklad. Međutim, svaka mandala ima jedinstveno značenje.
Širom svijeta, mandalama su portretirali sve, od psihološke ravnoteže (Jungovska psihologija) i kozmičkog reda (taoizam), do religijskih uvjerenja (kršćanstvo) i prolaznosti života (Navajo Indijanci).
Otac analitičke psihologije, Carl Jung, sam je crtao mandale kako bi potpomogao svoj rast. Svako jutro on je crtao krug u svoju bilježnicu, a unutar njega ono što odražava njegovu unutarnju situaciju.
Kao što je napisao u svojoj autobiografiji: “Tek postupno sam otkrio što je mandala … ona je cjelovitost osobnosti, koja je harmonična ukoliko sve ide dobro.” Međutim, Jungovo tumačenje mandale je samo jedno od mnogih tumačenja.
U Tibetu, na primjer, mandale su stvorene kao meditacijsko pomagalo za budističke redovnike koji su ih dizajnirali.
U islamu, mandale služe isključivo za pobožne svrhe, a u keltskom paganizmu mandala predstavlja tri svijeta – tijela, uma i duha. Jasno, bez obzira na njihovo značenje, mandale uvijek utjelovljuju ono što je sveto i mistično.


Moje mandale na bijelim oblucima sa Hvara




Post je objavljen 13.02.2017. u 09:29 sati.