Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTARSKO PREMIJERSKA FARSA


MINISTAR dr.BARIŠIĆ MORA DATI OSTAVKU!

S velikom strašću više od mjesec dana i javnost i političari - oni koji misle svojom glavom a na temelju toga i mediji raspravljaju o ministru znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske dr. Pavi Barišiću zbog toga što je plagirao nekoliko rečenica u svom znanstvenom radu objavljenom 2008. godine. A kopiranje rada ili dijelova pismenog rada drugog znanstvenika bez citiranja izvora je plagijat , bez obzira je li prikazani tekst u fusnoti ili u glavnom tekstu rada.Javnost želi smjenu s ministarske dužnosti dr. Pave Barišića. Međutim svog najvećeg zagovornika dr. Barišić je našao ni manje ni više već u najmoćnijem čovjeku Vlade Republike Hrvatske – u premijeru mr. Andreju Plenkoviću. Premijer Plenković kao da ne čita novine niti ne komunicira ni s kim iz javnosti, a njegova služba u Vladi za odnose sjavnošću mu ili podilazi ili mu ne govori istinu u tom slučaju. Sva javnost doslovno zahtijeva smjenu ministra dr. Barišića, a premijer mr. Plenković ništa ne čuje. To se događa iz razloga što javnost želi pravdu – a pravda je u ovom slučaju ministar bez afere i bez ikakve greške u integritetu svoje profesije i svoga imena. Javnost zna da je najmanje kopiranje znanstvenog rada nespojivo je s ministarskim mjestom i naslovom doktora znanosti. Kako to ne zna i ne uvažava premijer mr. Plenković? Čovjek i znanstvenik s takvom pogreškom ne može ostati u Vladi RH i javnom medijskom prostoru. Upravo je začuđujuće čime je dr. Barišić zadužio mr. Plenkovića da ga ovaj ne želi smjeniti. Premijer Plenković je zaboravio da politika nije prijateljstvo, već posao.

DRUGI PREMIJER - SITUACIJA VEĆ POZNATA

Premijer Plenković i dr. Pavo Barišić mogu biti prijatelji, ali dr. Pavao Brišić mora biti smjenjen s dužnosti ministra znanosti, jer to izričito zahtijeva znanstvena i intelektualna javnost, gospodarstvenici, roditelji i učenici osnovnih i srednjih škola koji već izvlače zaključke iz ministarsko premijerske farske – izjavljujući u medijima da im se šalje poruka da je dovoljno kopirati. S dr. Barišićem na djelu je znanstveno nepoštenje koje u nezahvalan dojam percepcije o hrvatskoj znanosti stavlja hrvatske znanstvenike koji rade u svijetu. Ali u okvir tog nepoštenja doveden je i premijer Plenković svojim nerazboritim viđenjem situacije. Zbog stava u obrani dr. Barišića ministra znanosti i obrazovanja, premijer Plenković spustio se na razinu svojedobnog premijera RH Zorana Milanovića koji nije želio smjeniti ministra poljoprivrede Jakovinu usprkos višednevnom traženju poljoprivrednih proizvođača koji su zbog toga prosvjedovali pred ministarstvom poljoprivrede. Rezultate Jakovinina rada spašava danas ministar dipl. iur. Tomislav Tolušić. Političku pristranost bez ikavog poznavanja realne situacije pokazao je bivši premijer Zoran Milanović i svojom nerealnom odlukom da NE smijeni ministra branitelja Freda Matića i njegove pomoćnike na traženje hrvatskih branitelja. Branitelji su iz protesta zbog nerazumijevanja premijera Milanovića, a zbog ukidanja prava braniteljima, pred Ministarstvom branitelja u Savskoj 66 podigli šator koji je tamo stajao 555 dana. Usput ću reći da je Milanović tijesno izgubio parlamentarne izbore 2015. godine baš zbog svoje premijerske nefleksibilnosti i ne poštivanja zahtijeva prosječnih ljudi zbog čijih djelatnosti postoje ministarstva. Isti scenarij traje sada , javnost traži smjenu ministra – premijer to ne želi uvažiti – što je u hrvatskoj javnosti situacija već poznata.

Dr. BARIŠIĆ MORA OTIĆI S MJESTA MINISTRA

No sada 9. i 10. veljače su Saborski zastupnici , njih 45, iz HNS-a, SDP-a i HSU-a zatražili saborsku rapravu i glasovanje o smjeni ministra znanosti dr. Pave Barišića. Nespojivo je za znanstvenikom da se Hrvatski Sabor mora očitovati o njegovoj smjeni ili ostanku. Jer dr. Pavo Barišić koji je diplomirao pravo, diplomirao filozofiju, magistrirao filozofiju i doktorirao filozofiju na njemačkom sveučilištu u Augsburgu morao je već znati da nema pravo uzurpirati institucije jedne države i opravdavati svoju znanstvenu grešku.
Dr. Pavo Barišić bez obzira na vlastite želje, podršku premijera mr.Plenkovića, stranački raspored političkih funkcija mora otići s mjesta ministra znanosti i obrazovanja. Barišić mora dati ostavku. Ako sam ne da ostavku, a Sabor RH mu izglasa povjerenje, netko dr. Barišiću mora reći da mora otići s mjesta ministra, pa makar mu ostavku, na kavi, naredio i sam premijer mr. Andrej Plenković. Jer uistinu je previše iscrpljivanja javnosti Barešičevim sjedenjem na ministarskoj stolici.Ministar znanosti dr. Barišić se u ovakvoj situaciji koja traje niti ne stiže baviti ministarskim obvezama koje zahtijevaju hladnu glavu i mnogo energije . A ministar je upravo radi znanosti i radi obrazovanja, a ne radi sebe samoga.
Margareta Zouhar Zec




Post je objavljen 10.02.2017. u 08:39 sati.