Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mecabg

Marketing

Faza 2... Perpetum mobile

Faza 2
Osobna iskaznica je dokument koji nikad ne nosim i kad baš mora, samo što ne iznajmim osiguranje, jer ako je izgubim ... Uvijek sam računala, bolje jedan dan u zatvoru nego vaditi nove dokumente. Badava je ja čuvala, došle nove generacije, čipovane. Ne čipuju samo kuce i mace, nego i ljude
Prva stanica, policija, da vidim što mi treba. Popeh se strmoglavim stepenicama, ali već na vratima me zaustaviše
-Gdje ??
-Po novu osobnu iskaznicu.
-Predali ste ??
-Ne, samo da vidim što mi treba.
Pogleda me nekako sažaljivo, s visine (bila sam dvije stepenice niže) Idite u Općinu po krsni list i državljanstvo. Posle se ispostavilo da su nekima potrebne i lista venčanica, razvedenica, umrlica, tandrmoljica… Neki jadničak koji se ženio, romantično, na nekim ostrvima, pa hteo da prevede to u nešto konkretno ovde, a nevjesta mu bila rodjena po svoj prilici u Tanganjiki, a bila udovica stranog državljanina, urlao je kao da ga deru. Divila sam se njegovom poznavanju seksologije (neki to zovu psovke)
-Ne može u policiji ??
-Općina!
Na prvom ispitu ka osobnoj iskaznici, padoh. Srećom ta Općina blizu, i docapkah do nje. Na vratima osiguranje, neki aparat koji pritisneš, uzmeš broj, i još pult na kome ti objašnjavaju gdje pritisnuti jer ima samo jedan gumb, a ti možda nisi dovoljno intligentan da ga nadješ.
Matičar ...


Čekam red. Sapatnici mi objasniše da treba popuniti i neki obrazac. Izlećem iz reda brzinom munje, grabim papirić, popunjavam ga i pobjedonosno se vraćam u red piljeći jednim okom stalno u one brojeve svjetleće.
088 ... zalećem se sa starom osobnom i novim papirićem na šalter.
Ljubazan šalteran uze ono papirče i vrati me na čekanje.
Sjedim na stolici, netremice ga gledam kao zmija žabu da mi ne promakne. On diže pogled s ekrana onog kompjuterine, podiže kažiprst, uperi ga u mene i pozva me.
Ovo je baš bilo brzo. Sva sretna idem prema njemu osmjehujući se. Dobit ću krsni list i državljanstvo.
-Vi niste rodjeni u Beogradu ??
-Nisam, prozborih, i spustih pogled kao mlada prve bračne noći koja ne zna što je čeka (Povjest kaže da su nekad postojale takve nevjeste)
-Krsni list iz mjesta rođenja ne stariji od 6 mjeseci.
-Garantujem Vam da sam se samo jednom rodila. Evo imam dokaz. Jeste da je krsni list star deset godina, ali orginal je.
Pogleda me strogo, jer eto ja nisam njegova, ne spadam tu, i samo pravim gužvu nekome tko se lijepo rodio prije 6 mjeseci i sad došao po papir.
Ministarstvo vanjskih poslova po dokumente.
Auuuu, koja sam ja ličnost.
Meni će neki ministar dati papire. Stidljivo pitam gdje je to, na nekoj perfieriji sigurno nije. Krećem u daljnju avanturu taxijem ...
Nastavak slijedi


Post je objavljen 09.02.2017. u 08:25 sati.