Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Dvije polovice....

Dvije polovice jedne duše - razmišljam. To su moje mama i baka. Baka - koja mi nedostaje do beskraja; s kojom sam vodila razgovore ugodne; moja draga profesorica povijesti i zemljopisa..... Beskrajno strpljenje, beskrajna ljubav prema meni; kao sijamske blizanke osjećale smo kada ona druga nije dobro....Proživljavale sve lijepo, ali i teško - i pobjeđivale zajedničkim snagama....
Mama - Vodenjakica; liječnica; vrlo racionalna, ne bez emocija - ali čvršća od bake; preživjela smrt moga polubrata, pokopala dva supruga - i ostala živa...Preživjela, nije se polomila....Narušeno zdravlje, rak obje dojke - ali, tu je...Bori se, uz mene i seku....
Međutim, ispada da su njih dvije zapravo dvije polovice jedne duše; dvije varijante istog novčića....
Umišljam da sam nešto dobroga uspjela i ja od njih dvije "pokupiti"...Vjerujem da jesam. Sustav vrijednosti, dobrotu, empatiju....
Jedna fotografija (s vjenčanja mojih roditelja) potaknula me na ovo razglabanje o moje dvije najdraže cure....A Goldie - Goldie je treća, pasja cura...:))))))) I često se sjetim bakinih riječi: "Naći ću ja načina čuvati Te i sa neba, ili gdje već budem....." A Goldie je ušla u moj život mjesec dana nakon bakine smrti...Pa vi pričajte...:)))))

No, dobro. Vratimo se mi nekim veselijim temama, na primejr ham-ham temama....)))))
Danas bih htjela s vama podijeliti jedan fini recept za brzu pitu od poriluka, a moja mama je najveći ljubitelj ovoga recepta, pa me uvijek čeka spremanje ove pite kad god navratim u Split ...:))))
Treba nam:
500-700 grama poriluka (čim više bijelog dijela!)
250 grama mekog brašna
400 ml mlijeka
250 grama feta sira ili čak može i onog mekanog, od kumica
4 jaja (cijela)
pola vrećice praška za pecivo
sol, papar

Priprema ne može biti jednostavnija. Poriluk dobro operemo, izrežemo na kolutiće i pržimo na ulju do zlaćane boje s jedne i s druge strane kolutića (oko 10 min.).
Nakon toga u velikoj zdjeli pomiješamo sve gore navedene sastojke (treba napomenuti da mlijeko treba biti mlako, ne iz hladnjaka), te na kraju umiješamo i kolutiće poriluka.
Lijepo bi bilo ako imate okrugli protvan, ali nije problem ni kockasti (osim što ćete u kockastom dobiti kockice, a u ovalnom iliti okruglom dobit ćete mogućnost narezati ovu pitu poput bureka).
Protvan prije početka pečenja treba namastiti, da pita ne zagori...Da li će to biti malo ulja ili masla - prepuštam vama....Ne pretjerujte, jer masnoće ima dovoljno u siru....
Pitu treba peći u pečnici oko 30 minuta, na dvjesto stupnjeva. Ja pečem 40, pa nikada nije zagorjela. Vidjeti, provjeriti sa čačkalicom....:))))
I pita je gotova! Dobar tek želim.

Meni je ostao samo ovaj jedan komad :))))))
Ovako bi pita trebala izgledati na kraju. :)))) Ja volim kefir ili jogurt uz ovu pitu, ali - prema željama...:)))))

Vole vas L+B+GPost je objavljen 06.02.2017. u 17:53 sati.