Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/otokpiwa

Marketing

PRŠUT OTOK I NJEGOVA EKONOMSKA KRIZAPročitah danas kako je kriza na Cipru došla jednog lijepog martovskog dana 2012. Kasnila je dakle barem 4 godine u odnosu na "prominentnije" EU članice. Zanimljivo je kako je kriza uslijedila nakon petogodišnje - za ne povjerovati - komunističke vlade sa Drugom Demetrisom Christofiasom na čelu (28.02.2008 – 28.02.2013). Dok su se Siryza i Podemos tek izlijegali iz jaja, "ludi" otočani su na najnormalnijim izborima izabrali najnormalniju komunističku partiju da ih povede u prosperitet. Eto, nijesu prosperali, ali jesu face. Post festum, Drug je krivio loše bankarske odluke za krizu. Meni se čini da nije bio previše u krivu. Možda je trebao štogod pripisati i svojoj politici pa bi bio 100% uvjerljiv.

A nije nebitno da je Cipar ušao u monetarnu uniju baš te proklete 2008. godine, na isti dan kada i država - otok Malta. Kako to EU zgodno tematski odrađuje! Pita nas jedan kafanski gazda popodne imamo li mi eure u našoj zemlji. Nemamo. Stari šarmer odgovara: "Eeee, nećete se tako slatko smijati kad vam ih uvedu."

Pitala sam prvoga (šarmantnog) taksista jutros je li Cipriot. Ponosno je rekao da jeste. Iduće klasično otočko pitanje: "Iz kojeg si mista?". Iz nekoga sela na okupiranom teritoriju. Pobjegao je sa obitelji početkom 70 - tih. U kući iz koje je potekao žive neki tamo Turci. Kao kod nas poslije rata - Srbi su se humano iselili, a u njihove kuće su došli hrvatski domobrani i zaslužnici. Njemu se čini da bi bilo ujedinjenja da nema onog Erdogana. I čini mu se da neće biti natezanja sa povratom nekretnina. Eto ti ga vraže, baš je ona komunjara sa početka priče - Christofias započeo pregovore sa okupatorskom stranom i bili su nadomak rješenja. Taksistu se čini kako bi sve bilo lakše da je Cipar ujednjinen.

Athanasios Orphanides, nekadašnji guverner ovdašnje narodne banke (3.05.2007 - 2.05.2012), a bogami i MIT-ovac, naprotiv, krivi Christofiasovu vlast za krizu ("If Christophias had only taken five minutes", 2013.): totalni preokret u fiskalnoj politici koji je povećao javnu potrošnju do nevjerovatnih razina.

Međutim, Christofias se može svaki dan zlurado nasmijati jer je tek njegov nasljednik, Nicos Anastasiades, samo nekoliko tjedana nakon što je izjavio da neće potpisati "Mjere štednje", upravo TO napravio. Kako EU brat sve čuje... Nakon ekomskog sloma i sloma komunističke vlasti Troika je primorala na austerity i krknula bailout. Tako je, primjerice, na državnom poklonu nekadašnjeg okupatora, Mletaka štednja uskratila laviću jednu nogicu. Jest da stoji, ali se podupire na knjigu.

Ne znam zašto se austerity ovdje dobro vidi. Ne mogu reći iz Larnace ima li kakve proizvodnje, ali kapaciteta za turizam ima, ima i skupih i finih nekretnina za pazar, uglavnom drugim bivšim okupatorima - Englezima. Taj se turizam i rasprodaja sada čeka (doduše, kraće negoli kod nas) pa su ljudi u prvoj brzini. Međutim, polutuga je: nema puno gradilišta, ne arči se i banči se. Teško da ćemo večeras nać birtiju, a subota je.


Post je objavljen 04.02.2017. u 17:30 sati.