Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Struktura i hijerarhija

Bojna – temeljna taktička postrojba

Temeljna taktička postrojba i viša postrojba od satnije u vojnoj hijerarhiji naziva se bojna (bataljun). Naziv postrojbe ekvivalenta bojne u drugim rodovima ili granama može biti i divizijun, eskadrila, ili odred.

Dakle, bojna je prva taktička postrojba koja razvija instalaciju zapovjedništva (još uvijek to nije stožer, ali je zapovjedništvo s nekim elementima stožera). Tako u bojni pored zapovjednika koji je u rangu čina pukovnika, postoji zamjenik u činu bojnika, ali i sekcije zapovjedništva (personalna, obavještajna, operativna i logistička).

Voditelji tih odsjeka u bojni su časnici ranga satnika, a za pomoćnike imaju stožerne dočasnike. Kod operativnog (S – 3) odsjeka može pored operativnog časnika biti još jedan operativni časnik nižeg čina. Od zapovjednih instalacija bojna može razviti glavno zapovjedno mjesto, logističko i operativno (taktičko).

Na glavnom zapovjednom mjestu zapovijeda sam zapovjednik, na logističkom ostaju personalni i logistički časnik te na njemu zapovijeda personalni (S – 1) časnik. Na taktičkom zapovjednom mjestu opet zapovijeda sam zapovjednik u trenutku kada se nalazi na prednjem kraju rasporeda svoje bojne, a s njim se tu mogu naći i zapovjednici satnija i borbene potpore.

 photo Shema bojne.jpg

Bojna je i prva postrojba koja ima zapovjednu postrojbu u kojoj se nalaze logistički potporni dijelovi poput liječnika i ranarnika, mehaničara, kuhara i ostalih specijalista, a ponekad u taj vod ulaze i izvidnici bojne.

Bojna se vrlo lako može naći na glavnom smjeru napora brigade (viša operativno-taktička postrojba), a u tom slučaju bojna će od zapovjednika brigade dobiti ojačanja u vidu manevarskih postrojbi (tenkovi, pješaštvo, protuoklopni sustavi) i postrojbi rodova borbene potpore (topništvo, inženjerija, protuzračni sustavi ...). Ti brigadni elementi borbene potpore pretvorit će bojnu u moćnu postrojbu namjenski organiziranih snaga za provedbu misije brigade.

Na kraju Athumanunh će napisati i ovo: Vrlo je važno, a svaki zapovjednik brigade to strogo mora poštivati, bojnu ne ojačavati postrojbama istoga ranga i ekvivalenta snaga jer bi to moglo dovesti do pomutnje u zapovjednoj crti. Naime, tako će bojna uvijek dobiti pojačanje u satnijskim elementima (satnija tenkova, inženjerijska satnija, topnička bitnica ...), a nikada bojnu neće ojačati oklopna bojna, mehanizirana bojna, inženjerijska bojna ... (jer zapovjednici tih postrojbi istoga su čina i to bi narušilo strogu vojnu hijerarhiju u kojoj može postojati samo jedan zapovjednik).


Post je objavljen 30.01.2017. u 19:06 sati.