Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nisaneldiablo

Marketing

Na D O B R I Ć U.... R e b u s



'Lažljivim ustima slijedi smrt' piše ispod poznatog rebusa na Dobriću koji se tamo nalazi od kraja 15. stoljeća. Poznati šibenski povjesničar i arhivist Milivoj Blažević ima i drugu teoriju vrlo sličnog značenja, a to je da rebus znači 'Zli dusi ubijaju'.


klik na foto...thumbup

- Rebus je bio neka vrsta opomene ljudima da se dobro ponašaju odnosno da pripaze što rade, govore te da ne ogovaraju svoje sugrađane. Rebus nije slučajno tu postavljen, naime, tu se nalazio glavni prolaz između šibenske Kalelarge i obale pa je tako bio poprilično vidljiv svim Šibenčanima.
Blažević navodi kako se taj rebus može shvatiti i kao upozorenje svima da ne čine loša djela jer na kraju ipak uvijek čeka smrt. Zgrada na kojoj se nalazi rebus zanimljiva je zbog još jednog detalja, a to je da je u njoj 1840-ih formirano prvo kazalište u Šibeniku koje osnovao Talijan Carlo de Revere.
- Rebus je vjerojatno interpoliran u zgradu odnosno kasnije napravljen, a njegovo značenje vezano je uz kletvu koja zagovara smrt. U narodu se i danas zna čuti parafrazirana izreka 'Ubila ga teška rič' – zaključio je Blažević priču o šibenskoj 'mračnoj' atrakciji koja ni u današnje vrijeme ne prestaje oduševljavati Šibenčane i turiste.


preneseno iz ŠIBENIKIN...
Goran Pauk
27.05.2013.





Post je objavljen 29.01.2017. u 23:01 sati.