Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Struktura i hijerarhija

Satnija – najniža taktička postrojba

Najniža taktička vojna postrojba i u vojnoj hijerarhiji viša postrojba od voda je satnija. Tako satnija u svom sastavu može imati od dva do četiri, a rjeđe i više vodova, a po svom nazivu može opet biti pješačka, mehanizirana, tenkovska, inženjerijska, pontonirska ... ali nikako topnička. Naime, kod topništva satnije postaju bitnice, pa tako imamo bitnicu protuoklopnih topova, bitnicu višecjevnih raketnih bacača ...

Satnija je i prva postrojba koja ima uz zapovjednika, koji je načelno nižeg čina od zapovjednika, zamjenika zapovjednika. Opet načelno zapovjednik satnije je časnik čina satnik, a zamjenik mu je časnik čina natporučnik. Zapovjednici vodova su časnici čina poručnika.

Upravo to što ima zamjenika zapovjednika, satnija postaje najniža taktička vojna postrojba jer svoju misiju može podijeliti na glavni i pomoćni napor (smjer), pa time i dijeliti snage. Dakle, na glavnom smjeru napora može se naći zapovjednik satnije s dva voda, a na pomoćnom smjeru pak zamjenik s jednim vodom.

Još nešto satniju čini drugačijom od voda i daje joj status taktičke postrojbe, a to je njezin potporni element (vod za paljbenu potporu kao što je na Athumanunhovoj slici i prikazano).

 photo Shema satnije.jpg

Post je objavljen 29.01.2017. u 13:39 sati.