Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Europa-Amerika

Razmšljam, nakon izbora u Americi, što slijedi staroj, dobroj Europi. Prije svega, više brige oko sigurnosti. Amerika, potpuno legitimno, odbija biti svjetski policajac - i konačno se okreće svojim vlastitim, unutarnjim problemima.
Europa, s druge strane, ostaje pomalo usamljena u svojim nastojanjima - no, treba vjerovati da će naći snage i da će opstati (i to ne samo pojedine, nacionalne države, nego baš kao Europska unija). U prilično teškoj situaciji, jer se prvi put događa da neke zemlje, poput Velike Britanije, žele izaći iz Europske unije. Zašto? Ja mislim da je to zbog razloga iz kojih je V.B. i ušla u EU - gospodarski i financijski. Bilo je lijepo imati veliko europsko tržište za distribuciju svojih proizvoda, ali izbjegavalo se "vezati se" i u političkom smislu. O svemu ovome govori i činjenica da su Britanci pokrenuli pitanje Eura kao jedinstvene valute u cijeloj Europskoj uniji, ali zadržali pravo kao "stara" i "velika", "utjecajna" članica, zadrže funtu.
Može se dogoditi da i još neke zemlje, poput Francuske, bude li se pitalo Marine Le Pen i Nacionalnu frontu, požele izaći i napustiti zajednicu, kojoj su predali dio svog suvereniteta.
Takvi potresi su mogući, no još uvijek ne postoji bolja zajednica ili bolji način udruživanja. Europi će trebati vrijeme da ponovno pronađe i vrati se na svoj izvorni put - da bude zajednica u kojoj je slobodno kretanje ljudi, roba i usluga, kapitala nešto što je određuje kao nad-zajednicu ili time nadrasta okvire nacionalnih država, ali da ne zaboravi i ono goruće danas - socijalnu komponentu. Osjetljivost na siromaštvo i bolesti, osjetljivost na pomaganje državama koje još nisu dosegnule svoje maksimalne kapacitete i još uvijek financijski zaostaju (i bez podjela na "siromašnu" i "bogatu" Europu!).
Ukoliko to Europska unija uspije probuditi u sebi ovakvu vrstu brige, sigurno će opstati samostalno, bez uplitanja Amerike i bez pomoći.
Sigurnost u tom slučaju neće biti ugrožena, a omogućit će se time možda i ulazak "novih" članica, koje bi željele ući u članstvo Europske unije.
Slovačka, zemlja o kojoj se govorilo kao o "crnoj rupi" Europe, uspjela je prije Hrvatske ući u Europsku uniju i ispuniti uvjete za uvođenje Eura. U mom doktoratu upravo razmišljam o tome što je to Hrvatska možda trebala napraviti, a nije - da bi proces integracije bio uspješniji. Slovačka se pripremala, i to jačanjem civilnog društva, dok za Hrvatsku mislim da nije bila u potpunosti spremna - samo da bi se ispunili uvjeti, brže - bolje se npr. u zakonodavstvo guralo i ono, što nije bilo prilagođeno Hrvatskoj, pa sada ispada da su kriteriji u formalnom smislu bili ispunjeni, ali kada su se trebali početi primjenjivati - muk.... Nije se moglo, nije se znalo?!
I bojim se da je Trumpu Amerika samo trofej, baš kao što je i Melanija lijepa pratilja. Dobro, Melanija nije tako obrazovana kao što je bila Michelle Obama, ali sigurno može dati više od sporedne uloge, koja joj je namijenjena.
Kompenzacija lijepim haljinama - neće ići....Radije Michelle, punokrvno žensko, sa oblinama i svime što je čini ženom, nego beskrvna Barbie - Melanija....

Pusa, L+B+G

PS: Sinoć sam gledala sve meni drage blogere, čije sam blogove čitala....Nekih više, na žalost, nema među nema, neki su odustali iz samo njima poznatih razloga, neki nemaju vremena.....Jako sam ponosna da sa izdržala ravno deset godina na blogu - i povremeno pišem i dalje, koliko stižem....Baš sam ponosna na sebe! :)))) I to nikada nisam mijenjala nick, i nikada nisam imala dva bloga. Samo ovaj, jedan i jedini...Tako da znate!!!! :)))) Jasno i glasno. Pusa, L+B+G

Slovaci su se vratili na čitanje mog bloga!!!!!! Yes!!!! Pozdrav, L+B+G

Post je objavljen 28.01.2017. u 20:10 sati.