Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/b-612

Marketing

POGOVOR 3501 - 4200

Čarobnjak iz Ozlja je svaki mjesec vraćao jedan od pet dolara potrebnih za stanarinu jer je dio kuće iznajmio Iliji. Taj Ilija je bio veoma neobičan tip. Začudo, on i Čarobnjak iz Ozlja su se savršeno slagali. Ilija se bavio organizacijom humanitarnih akcija. Ali imao je naglu narav i veoma lako bi se potukao s ljudima. Mene je, ako se dobro sjećam, svega sedam puta fizički napao. Samo jednom ozbiljnije. Prvi put.
Tek u traumi su mi, onako krvavom i slomljenom, rekli da Ilija lako plane i da moram dobro paziti što pred njim govorim. Od tog dana sam dobro pazio da se uopće ne nađem pred njim, a ako je naše druženje bilo neizbježno onda sam šutio.
Jednom je Ilija organizirao humanitarni koncert. Neki novinari su počeli pisati kako on pere novce, manipulira i bogati se na onome što skupi dobrotvornim prilozima. Sedamnaest dana su ga razvlačili po novinama i svašta lagali protiv njega ne dajući mu prigodu da se obrani ili iznese svoje stajalište.
Konačno, tog sedamnaestog dana otkako su počeli napadi i klevete, na jednoj su televiziji organizirali diskusiju o njegovom slučaju i, za divno čudo, pozvali su i njega u emisiju. Najprije su dali riječ ljudima koji su ga napadali, a Iliju bi, svaki put kad bi nešto pokušao reći, grubo prekidali.
– Ali… – počeo bi Ilija, ali mu je voditeljica dala znak da se strpi.
– To je… – pokušao bi opet, ali su ga sada samo ignorirali.
– Mogu li… – nije mogao ni tada.
– Gospođo… – reče Ilija poprilično iznerviran.
I taj put je upalilo.
– Gospođica – odgovori mu gospođica voditeljica. – Strpite se da gospoda završe pa će doći red na vas i onda ćete ih slobodno moći pobiti.
– Što ste rekli? Što ću moći? – upita Ilija začuđen.
– Moći ćete ih pobiti. Imat ćete dovoljno vremena da iznesete svoje argumente i ubijedite sugovornike.
– I moći ću to? Smije se to?
– Naravno! – reče gospođica i preda riječ onima koji su napadali Iliju. A Ilija se primirio i promatrao ih s opasnim smiješkom na kraju usana. A onda, malo prije kraja emisije, voditeljica se obrati Iliji:
– Evo, gospodine Ilija, sad je došao red na vas. Sada ih pobijte kako znate i umijete.
– Jeste sigurni?
– Ha, ha, ha. Pa naravno. Samo dajte. Slobodno počnite.
Na te riječi Ilija ustade, za naslon uhvati stolac na kojem je do tada sjedio, zamahne njime i počne tući svoje sugovornike. Toliko ih je mlatio stolcem da su jedva ostali živi kad su upali zaštitari u studio i svladali ga.
Ilija se na saslušanju branio da nije ni pomislio kako voditeljica govori da može opovrgnuti mišljenje sugovornika. I osim što pobiti u hrvatskom znači redom ubijati, ubijediti znači učiniti nekoga bijednom. On je očekivao da će se u Hrvatskoj govoriti hrvatski i postupio je u skladu s dopuštenjem voditeljice.

Puno godina kasnije sam sudjelovao u razgovoru sa čovjekom kojega sam susreo nakon puno vremena:
– Žao mi je što nisam mogao doći Iliji na sprovod. Koja blesava smrt.
– Ne želim zvučati paranoično, ali ja vjerujem da su ga pustili da umre. Nije moguće da su sva vozila hitne bila zauzeta i da se toliko moralo čekati na operaciju kad je već došao u bolnicu. A onda još i ta bezvezna operacija koja je tako šlampavo napravljena.
– Šteta za Iliju. Bio je dobar čovjek.
– Malo nagao, ali dobar. Čarobnjak iz Ozlja se nikako nije oporavio od toga. Sebe je krivio za njegovu ozljedu koja je sve prouzročila.
– Znam, ali bila je čista slučajnost. Nevjerojatna koincidencija. Nije nikako mogao znati da će se to dogoditi.
– Znamo svi to. Ali, Čarobnjak se svejedno grizao.
– Što je sada s njime?
– Malo nakon toga je odselio u Kanadu. Tamo ima tetu. Završio je fakultet i sada je profesor.
– Uvijek sam se čudio njegovom grobarskom poslu.
– Na kraju ga je Ilija od toga spasio. Sad je u Kanadi. Čujemo se ponekad. Zadovoljan je. Napokon ga i plaćaju zato što se bavi znanošću.
– Je li se oženio?
– Je. S Jelenom?
– Jelenom? Ne mogu se sjetiti Jelene.
– Jelena je sa mnom volontirala na Plavom telefonu. Vidjeli ste se sto puta. Crna, lijepa, velika.
– Ona s velikim sisama?
– E ta. Zajedno su otišli u Kanadu. Imaju dva klinca. Jednome su dali ime po Iliji, a drugome po meni.

Post je objavljen 26.01.2017. u 23:10 sati.