Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obrucnabacvi

Marketing

ZEMLJA NEOBIČNE GOSTOLJUBIVOSTI

Piše: Josip Jović

Image and video hosting by TinyPic
"LIPOTANI"

Ma nije slučajno Hrvatska tako uspješna turistička zemlja. Njezina gostoljubivost je neobična i široka. U nju su dobrodošli i oni koji vrijeđaju njezin narod, njezinu povijest i institucije. Evo, nakon što je onako kabadahijski vulgarno, uličarski i nadasve primitivno izvrijeđao našu predsjednicu države i nakon što se u nekoj drugoj emisiji, kako donosi Višnja Starešina, založio za bošnjačko-srpski savez protiv Hrvatske, Senadu Hadžifejzoviću, televizijskom novinaru iz BiH, širom su otvorena, baš zbog toga, sva vrata hrvatske državne televizije. Čovjek je pobrao sve simpatije svog domaćina Aleksandra Stankovića.



Na domjenku uoči pravoslavnog Božića usred Zagreba pojavio se stanoviti Vladimir Božović, specijalni izaslanik Aleksandra Vučića, u biti s istim porukama i prijetnjama s kojima je Slobodan Milošević devedesetih započinjao ratove na sve četiri strane svijeta. Milošević je tada uskliknuo: "Niko ne sme da vas bije", a Božović danas: "Branit ćemo vas svim raspoloživim sredstvima kad budete ugroženi." I još: "Narod s jasenovačkim cvetom u srci i duši ni pred kim neće saginjati glavu." Da ne bi bilo nesporazuma, gospodin izaslanik je naknadno objasnio kako on nije govorio u svoje ime, nego u ime države Srbije. Božović je govorio bahato i svisoka i samo činjenica da je objema rukama držao papir s kojega je čitao svoju poslanicu spriječila ga je da ne podigne prst visoko u zrak.

Nema tog domjenka, nema komemoracije da ne slušamo iste prijetnje, iste ratne pokliče, dok pola hrvatske Vlade, poput ovaca za šišanje, sluša i trpi. Čak je i Miloradu Pupovcu bilo nelagodno, ali se nije ispričao. Zato je Siniša Ljubojević, predsjednik SKD-a "Prosvjeta" čuo prijateljske poruke. Šteta što nitko drugi u Hrvatskoj nije takvo što ni čuo ni doživio.



Čitava stvar sa Srbijom nije nimalo bezazlena. Uvijek je to isti scenarij. Počne s optužbama za fašizam, nastavlja se pričama o ugroženosti, podsjećanjem na deseterostruko uvećane žrtve i opomenama kako se Bljesak i Oluja neće ponoviti. A onda, onda valjda slijedi agresija.

U cijelom ovom starom scenariju valja ipak primijetiti neke ohrabrujuće pomake. Davor Ivo Stier, kojega je Božović podsjetio na Miloševića, vrlo je brzo izrazio svoje negodovanje. Kolinda Grabar-Kitarović nastoji učvrstiti prijateljstvo sa SAD-om, a patrijarh Irinej citira Salomona: "Bolje susjed blizu nego brat daleko."

Sl.Dalm. (11.1. 17.)



Post je objavljen 14.01.2017. u 16:48 sati.