Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Havarije na moru

Na kraju, nitko nije bio kriv za katastrofu i nitko nije odgovarao

Eh da, baš kako to uvijek i biva u svim vojskama svijeta – ako želiš sakriti istinu onda ustroji POVJERENSTVO za ispitivanje i utvrđivanje odgovornosti, pa će ono na kraju donijeti zaključak po kojem nitko neće biti kriv i nitko neće za ništa odgovarati.

Tako je bilo i s vježbom ruske Sjeverne flote kodno nazvane 'Ljeto X' koja je nakon deset godina ne provedenih vježbi (od raspada moćnog SSSR-a) trebala vratiti moć novoj ruskoj federaciji. Naime, za provedbu vježbe angažirano je čak 30 ratnih brodova moćne Sjeverne flote (upravo ova impozantna brojka Athumanunhu zvoni na uzbunu i stalno bubnja u glavi – 30 ratnih brodova 16 sati nije moglo utvrditi što se zapravo dogodilo podmornici i gdje je ona točno nestala!).

Podmornica Kursk nije bila bilo koja podmornica to je u to doba bila NAJBOLJA podmornica kojom je raspolagala Sjeverna flota, pa i cijela tadašnja ruska ratna mornarica. Bila je to podmornica koja je jedina imala certifikat i bila ovlaštena za ispitivanje novog oružja. Bila je opremljena tadašnjim moćnim torpedima tipa SS-N-16 Stallion (pastuh, NATO klasifikacije) ili izvorno ruski RPK – 6 Vodopad, a Athumanunh može nagađati da su tu bila i torpeda RPK – 7 Vjetar).

U naoružanju broda bile su i rakete tip SS-N-19 Shipwrck (potopljeni brod, po NATO klasifikaciji), ili izvorno ruski P-700 Granit koje su nosile nadimak 'ubojice zapadne mornaričke protuzračne obrane'. Isto tako Kursk je nosio 'etiketu' NEPOTOPIVI (to je po Athumanunhu djelomično i dokazano, jer da je bilo koja druga podmornica pretrpjela eksploziju kakvu je pretrpio Kursk doslovno bi se raspala u komadiće)

Ovom posljednjom Athumanunhovom tvrdnjom složili bi se i zapadni vojni stručnjaci, zapravo, oni su, u svojim razmatranjima odavali priznanje ruskim projektantima podmornice Kursk i naveli Athumanunha na ovakvu tvrdnju. No, dobro idemo mi dalje.

Dakle, Athumanunh još može i razumjeti zašto spasilačka kapsula nije aktivirana – naime, ona se nalazi u trećem odjeljku podmornice, a tu je učinak druge eksplozije bio i najjači, pa su najvjerojatnije svi koji su se tu nalazili (uključujući i zapovjednika podmornice) odmah poginuli. U petom odjeljku moćni nuklearni reaktori nakon, snažne druge eksplozije, automatski su se isključili i najotpornije pregrade podmornice koje su upravo ovdje, automatski su se aktivirale i zatvorile.

Nažalost, svi koji su se ovdje zatekli najvjerojatnije su bili ubijeni djelovanjem udarne sile (čak 50G, jer to je sila koja aktivira automatsku zaštitu nuklearnih reaktora, a to pak je na ljudskom tijelu sigurno izazvalo strašne i kobne lomove kostiju). No to pak je spasilo sve one koji su se zatekli u odjeljcima 6,7,8 i 9.

 photo SOS Plutaca.jpg

Athumanunhu najviše 'smeta' neaktiviranje spasilačke plutače podmornice! Ona se nalazila u odjeljku 7 i sigurno nije bila oštećena snažnom drugom eksplozijom, a kod promjene tlaka u podmornici i ona se morala automatski aktivirati. No ona je bila isključena i onemogućena dodatnim zavarivanjem tijekom tajne misije Kurska u Sredozemlju godinu dana ranije. Da li je plutača mogla spasiti preživjele mornare – NIJE – ali mogla je označiti mjesto potonuća, pa ruskim spasilačkim brodovima tipa Rudnitskiy, koji u svojoj opremi ima dvije spasilačke podmornice tip AS-32 Pritz, ne bi trebalo čak 16 sati za lociranje potonule podmornice.

Još je gore, po Athumanunhu, što je spasilačka plutača na jednoj od američkih podmornica (najvjerojatnije na USS Memphis, a ona je po Athumanunhu bila najbliža Kursku, pa je mogla pretrpjeti neka oštećenja od udarnog podvodnog vala druge eksplozije) automatski odradila i izletjela na površinu (to je ona zeleno-bijela, ruske su crveno-bijele koju je uočila krstarica Petar Veliki, ali nije odreagirala na nju, a opet kasnije za tu će se 'slamku' krivnje podmornice uljeza hvatati, kao 'muhe na med', ruski visoki časnici u svojim po Athumanunhu nepotrebnim pokušajima skretanja krivnje na nekog drugog) ...


Post je objavljen 06.01.2017. u 13:22 sati.