Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Havarije na moru

Tko je tu bio još osim podmornice Kursk

Dakle, Kursk nije bio sam u sivim hladnim valovima Barentsovog (Sjevernog) mora, osim već spomenute ruske krstarice naziva Petar Veliki kodnog broja 099, a koja je simulirala metu za podmornicu Kursk, tu (u blizini) je bio još netko.

Naime, radi se o čak tri podmornice! Dvije američke napadačke nuklearne podmornice klase Los Angeles i britanska klase Swiftsure. Točnije i preciznije bile su to SSN 691 USS Memphis i SSN 769 USS Toledo te britanska HMS Splendid S 109.

 photo PV M T S.jpg

Što su čak tri podmornice radile ovdje? Nadgledati i prisluškivati vježbu mogla je samo jedna, pa zašto onda tri?! To uopće nije bila vježba, vježba je bila paravan koja je trebala Amere i Engleze u to i uvjeriti, no ovi su zapravo nekako 'skužili' stvarni cilj vježbe.

Naime, Rusi su željeli isprobati novi tip brzog torpeda, dakle u pitanju je klasično eksperimentalno ispitivanje (istraživanje) novog oružja, a Ameri i Englezi to nikako nisu smjeli propustiti.

Ovdje će se Athumanunh sa svojih promišljanja vratiti natrag na stvarni događaj. Dakle, u 110512KOL2000 posada Kurska je na svojim borbenim pozicijama i najvjerojatnije ubacuje prvi vježbovni torpedo u lansirnu cijev, a drugi je već na 'sanjkama'. Barem je tako po scenariju vježbe trebalo biti, ali Athumanunh je uvjeren da je nešto pošlo krivo! Krstarica Petar Veliki kasni cijeli sat, a za to vrijeme dogodilo se ono što se dogodilo.

Kursk je otkrio nazočnost uljeza! Pokušava ih otjerati otvaranjem torpednih cijevi! Zapamtite ovaj trenutak, jer tu počinju razne teorije o onome što se moglo dogoditi, a neke će teorije i sam Athumanunh započeti i odmah potom odbaciti kako bi Vama otkrio što se doista dogodilo.

Naime, opet se moram vratiti na stvarno operativno vrijeme. Dakle, sukladno vježbovnom scenariju, u 112012KOL2000 Petar Veliki je tamo gdje je trebao biti, a operater na Kursku najvjerojatnije je izvijestio kbb Lijačina da su 'pingani', a na ruskoj krstarici izbacuju i treću protupodmorničku raketu.

Operativno vrijeme je 112712KOL2000, a tada se na Kursku oglašava 'klakson alarm'. Jedno ubojno torpedo počelo je propuštati gorivo koje je zapravo tekući vodikov peroksid (HTP) ... e tu po Athumanunhu nastaje prava 'frka' ... u 112812KOL2000 začula se potmula podvodna eksplozija, a seizmički uređaji u Norveškoj bilježe 1.5 stupnja po Richteru ... samo 135 sekundi kasnije isti uređaji bilježe 3.5 stupnja po Richteru ... operativno vrijeme je 113012KOL2000 ...


ovo čine sve podmornice u opasnosti, zašto to nije učinio i Kursk?


Post je objavljen 02.01.2017. u 21:56 sati.