Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Havarije na moru

Havarija nuklearne podmornice APL K – 141 Kursk

Ruska nuklearna podmornica klase Oscar II (ruski projekt 949A) naziva Kursk (Atomnaya Podvodnaya Lodka APL K – kreyserskaya – kruzer, krstareća) kodnog broja K – 141 pripada prema primjeni napadačkim ruskim podmornicama.

To je podmornica koja ima dvostruku oplatu (trup), a razmak od vanjske do unutarnje oplate iznosi dva metra. Materijal od kojeg je vanjski trup izgrađen je čelik s velikim postotkom udjela nikla i kroma kako bi se povećala otpornost na koroziju i smanjila magnetska anomalija.

Cijela podmornica (155 m) bila je podijeljena na 9 hermetičkih odjeljaka, pa je samim time bila teoretski nepotopiva – što se to onda dogodilo kobnog operativnog vremena 112812KOL2000 (sat minute dan mjesec godina) tijekom vježbe napada na simulirani nosač zrakoplova (ruska krstarica klase Kirov naziva Petar Veliki).

 photo Kursk APL K.jpg

Nadnevka 10. kolovoz 2000. podmornica Kursk pod zapovjedništvom kapetana bojnog broda (odgovara činu brigadira, a u ruskom to je kapetan I. ranga) Genadija Lijačina podmornica je napustila bazu i krenula prema otvorenom moru (posada 44 časnika i dočasnika i 68 mornara).

U operativno vrijeme 024012KOL2000 Kursk se našao u dodijeljenoj zoni u Barentsovom moru sa zadaćom pronalaska protivničkog nosača zrakoplova kojeg simulira krstarica Petar Veliki, a koja je u tom trenutku krenula u susret podmornici Kursk.

Do 080012KOL2000 krstarica je stigla na udaljenost od 50 milja od podmornice, a sukladno scenariju vježbe do napada je trebalo doći u vremenu od 1130 do 1800 tog dana. Kursk nije trebao izlaziti iz dodijeljene zone, a napad je trebao provesti u trenutku kada krstarica uđe u njegovu zonu vježbe.

Točno u 085112KOL200 kbb Lijačin traži od HICOM (nadređeno zapovjedništvo u Operativnom središtu ruske Sjeverne flote) dozvolu za punjenje torpednih cijevi vježbovnim torpedima. Nakon što je dobio dozvolu kbb Lijačin zapovijeda brzinu 8 čvora i dubinu od 18 metara, izbacuje periskop i podiže radio antene te uključuje globalni sustav poziciranja.

Istog trenutka dežurni na prislušnom uređaju krstarice Petar Veliki čuje traženje Kurska za dozvolu punjenja torpednih cijevi, pa zapovjednik krastarice kbb Ovčarenko zapovijeda borbenu uzbunu – BROD SPREMAN ZA BORBU!. Do 1058 tog 12. kolovoza sve je bilo onako kako treba biti, a vježba je tekla sukladno zamišljenom scenariju, a onda se nešto dogodilo ...


uz modernu obradu U - 96


Post je objavljen 01.01.2017. u 20:09 sati.