Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

NJIMA NIJE DO SLAVLJA: Metkovski vatrogasci bez božićnice, a Most optužuju da uhljebljuje svoj kadar bez odgovarajućih natječaja

METKOVIĆ

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Metković jedini u županiji nisu primili božićnice. Na tu odluku žalilo se sindikat vatrogasaca koji su gradskim vlastima uputili dopis na koji do danas nisu dobili odgovor.

Sindikat na čelu s povjerenikom Željkom Martićem navodi kako je svim Javnim vatrogasnim postrojbama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji isplaćena božićnica, samo u Metkoviću nije. Navode kako su posebno nezadovoljni trenutnim zapovjednikom, Nikicom Zovkom, koji prema njihovom mišljenu tumači zakon prema svom nahođenju. "Revoltirani smo i nezadovoljni samovoljom i načinom tumačenja zakona trenutnog zapovjednika koji tvrdi da ne postoji zakonski temelj za isplatu te da općenito nema novca", naveli su sindikalci pozvavši se na zakon o profesionalnim vatrogascima čl. 128 kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojim je prema njihovom mišljenu osigurano navedeno pravo za isplatu božićnice, ali i povećanje osnovica za izračun plaće za dva posto.
Image and video hosting by TinyPic
Sindikat vatrogasaca najavio je i pravnu bitku na sudu te su se zapitali "tko će odgovarati za nanošenje dodatnih troškova postrojbi u vidu sudskih troškova ,kamata i odvjetničkih usluga?" "Minimalnim financijskim standardima za financiranje vatrogasnih postrojbi osigurana su i sredstva za božićnice, no ona se "sposobnošću" zapovjednika nisu predvidjela ovaj put", naveo je jedan čitatelj, inače zaposlenik gradske ustanove koji svakodnevno surađuje i komunicira s vatrogascima te je zamolio da ostane anoniman. "Situacija u gradu je takva da ako ste zaposlenik gradske ustanove morate biti jako oprezni što pričate, s kime pričate, s kime pijete kavu i slično. Ako niste simpatizer Mosta bit ćete izloženi raznim šikaniranjima", naveo je čitatelj dodavši kako je ovaj slučaj s vatrogascima "upravo jedan od primjera koji su u suprotnosti s javno promicanom politikom o stručnosti, a ne političkom i sličnom uhljebljivanju". "Most se često u svojoj agendi zalaže za poštivanje zakona, a na ovom primjeru se vidi da krše zakon gdje god stignu", poručio je čitatelj kritizirajući i imenovanje Nikice Zovka kao zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Metković. Prema njegovim tvrdnjama, Zovko je politički imenovan putem Mosta, te dodaje kako uopće ne ispunjava uvjete za radno mjesto jer ima srednju školsku spremu, a nema pet godina radnog iskustva na mjestu s posebnim ovlastima i odgovornostima.

Dok s jedne strane stoji problem vatrogasaca s neisplatom božićnica, s druge strane, čitatelj navodi kako se ima novaca. "Mostova gradska vlast izdvaja godišnje preko 500 tisuća kuna za financiranje plaća svojih uhljeba u JVP Metković koje su zaposlili poput zeta Boža Petrova, rođaka Nikole Grmoje, zeta Grmojinog rođaka i sličnih koju su protuzakonito primljeni bez odgovarajućeg javnog natječaja", poručio je čitatelj iz Metkovića. Na navedene kritike osvrnuo se zapovjednik Nikica Zovko poručivši kako bi i sam bio sretan da je mogao podijeliti božićnice. Prema njegovom mišljenju "nema uporišta u zakonu za to". - Odluku o dodjeli božićnica donosi Vlada i svake godine sindikati u prethodnoj godini dogovaraju za narednu godinu. Problem kod vatrogasaca je što nismo svrstani pod niti jednu kategoriju službenika. Našim zakonom smo svrstani kao javna služba i prema tome bi trebali biti javni službenici i namještenici. Suština svega je da je Ministarstvo financija trebalo "spustiti" sredstva za isplatu božićnica, no Vlada i Ministarstvo to nisu napravili. Kontaktirao sam gospođu Nevenku Brkić iz Ministarstva financija i ona mi je rekla kako vatrogasci nisu državni službenici te da temeljem toga nemamo prava na božićnicu - poručio je Zovko odgovorivši kako je stvar lokalne samouprave zašto su svi vatrogasci u DNŽ dobili božićnice samo oni u Metkoviću nisu.

- Odluku o isplati božićnice vatrogasnoj postrojbi može donijeti osnivač, a to je grad, no grad nije nikome podijelio, ni svojim službama pa ni nama jer nema novca. Lako je vama, Andro (op. a. Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika), zaradi pare i nema nikakvih problema. Grad Metković je dužan oko dva i pol milijuna kuna i nije se moglo nikome dati - rekao je Nikica Zovko dodavši kako grad svakako nema zakonsku obvezu podijeliti božićnice vatrogascima. Zapovjednik vatrogasne postrojbe Metković Zovko navodi primjer kako je isplatio regres iz vlastitih prihoda vatrogasaca, no Vlada im nije refundirala taj iznos iako su prema njegovom mišljenju to trebali. Kritike o zapošljavanju po rođačkoj liniji, kumstvu, poznanstvu, stranačkim simpatijama i sličnim linijama Zovko odbacuje. - Rođak Nikole Grmoje, Darko Družijanić radio je u Javnoj vatrogasnoj postrojbi 2006. godine kada se još za Most nije ni znalo, a kasnije mu je Jambo dao otkaz. Što se tiče ostalih, svi su bili članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su kasnije ušli u sustav javne postrojbe. Metković je mala sredina, ima oko 15 tisuća stanovnika s okolicom i kada bi se izvlačile rodbinske veze puno toga bi se povezalo. Jedan je bio zaposlen od 2013. godine i tek kasnije je oženio kćer od jednog Petrova - pojasnio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Metković Nikica Zovko.

Prema navodima vatrogasnog zapovjednika stječe se dojam kako je stvar s vatrogascima izrazito komplicirana - i sami nisu imali novaca za isplatu iz vlastitih sredstava, grad Metković zbog dugova nema novaca, Ministarstvo financija i Vlada ih ne smatraju državnim službenicima, a jedino za što se imaju "uhvatiti" je kolektivni ugovor koji navodi kako im je pravo isplate božićnica osigurano kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, no to opet dovodi do pitanja lokalne samouprave koja u ovom slučaju nema novaca ni sama za sebe, a nema niti obvezu jer Vlada nije donijela striktnu odluku o tome. Što se tiče kritika na zapošljavanje isključivo uhljebničkim putem svima je jasno kako je to izrazito je krivo jer vatrogasci rade opasan posao i spašavaju živote, a na savjesti nadležnima je što ih nisu nagradili i isplatili božićnice. "Bit će bolje rođače", pjevao je davno, još i prije Mosta, Branimir Johnny Štulić.….portal oko

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 31.12.2016. u 22:33 sati.