Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAVRŠILA KAMPANJA "BREGUNICA HRVATSKA PTICA 2016. "


UREĐENJE OBALE RIJEKE DRAVE I EDUKACIJA DJECE !

Objavom slikovnice o bregunici, vrsti lastavice, 23. prosinca 2016. završila je kampanja „Bregunica – hrvatska ptica 2016. godine“, kojom su WWF i partnerske udruge upozorile na kontinuirani gubitak prirodnih staništa te ptice dužinom rijeke Drave. Udruge su pozvale na zaštitu i obnovu staništa najmanje vrste lastavica. Uz rijeku Dravi živi još oko 50% hrvatske populacije bregunica, međutim broj parova se u posljednjih 30 godina smanjio za 75%.
Kampanja je završila u OŠ Josipa Generalića u Hlebinama konferrncijom za novinare na kojoj su sudjelovali Ivan Pikivača, ravnatelj osnovne škole „Fran Koncelak“, Drnje , Janja Škoda, predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge “Senjar” te Ivana Korn Varga, projektna koordinatorica u WWF Adria.
„Drago nam je da kampanju završavamo u područnoj školi u Hlebinama, gdje smo proveli i posljednju radionicu s djecom i tako vidjeli koliko im se svidjela nova slikovnica koju su izradile Kristina Pongrac, Petra Pletikos i Branka Španiček. Kako su djeca pokazala veliko zanimanje za bregunicu, napravili smo i edukativni plakat za učionice, kako bi djeca i poslije završetka kampanje mogla učiti o ovoj iznimnoj vrsti ptica. Svidjela im se i igra Memory na kojoj su crteži djece koja su sudjelovala u kampanji i nacrtala svoje viđenje bregunice“, rekla je Ivana Korn Varga iz WWF Adrie.
„Rijeka Drava jedan je od rijetkih primjera očuvane rijeke s čistom vodom i bogatim okolišem, i kao takva predstavlja utočište brojnim zaštićenim vrstama, između ostalih i bregunicama”, rekla je Janja Škoda, predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar.
„Pozitivan korak u smjeru očuvanja prirodnih staništa rijeke Drave učinjen je projektom DRAVA LIFE, kojeg provode Hrvatske vode u suradnji s WWF-om, Zelenim Osijekom i drugim partnerima. Cilj mu je, između ostalih, obnova riječnih staništa, otvaranje starih te stvaranje novih rukavaca, uklanjanje i mijenjanje obaloutvrda te očuvanje prirodnih i strmih riječnih obala. Navedeni zahvati uvelike će koristiti brojnim ugroženim staništima i vrstama u područjima Natura 2000 duž rijeke Drave“, zaključila je Ivana Korna Varga.
Bregunica je jedna od najugroženijih ptica koja obitava uz rijeku Dravu i potrebno je smanjiti reguliranje rijeka i izgradnju obaloutvrda, jer to onemogućuje stvaranje prirodno strmih obala, kao i prekomjerno korištenje pesticida duž riječnog koridora Drave. Kao dio kampanje „Bregunica – ptica 2016. godine“, World Wide Fund for Nature, WWF Adria, (Svjetski fond za prirodu) Zeleni Osijek, Prirodoslovno društvo Drava, udruga Baobab, Zaštitarsko-ekološka udruga Senjar, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te Rafting klub Matis tijekom godine su proveli više aktivnosti: od čišćenja i pripreme obala za dolazak i gniježđenje bregunica, preko organizacije obilaska kolonije bregunica do edukativnih i kreativnih radionica s vrtićkom djecom i školarcima koji žive duž rijeke Drave.

Da podsjetim: Kampanja je započela u travnju ove godine, kada su WWF i udruge partneri, uredili više od 200 metara obale za dolazak i gniježđenje bregunica na rijeci Dravi. U svibnju je WWF organizirao edukacijski izlet na koji su poveli oko 80 učenika škola iz županija duž Drave. Prilikom izleta učenici su imali priliku vidjeti jednu od najvećih kolonija bregunica u Hrvatskoj, na Dravi u blizini Libanovca. WWF je napravio posebnu publikaciju o bregunici i organizirao kviz te umjetničke radionice kako bi podigao svijest među najmlađima.
Bregunica je ambasador žive i zdrave rijeke Drave, kojoj su stanište prirodne, strme, odronjene obale očuvanih prirodnih rijeka. Jedna obitelj može pojesti i do 10.000 komaraca na dan, čineći tako uslugu ljudima i životinjama.

Video uređenja obala rijeke Drave: https://www.youtube.com/watch?v=Mt1itBu6bTw




Post je objavljen 31.12.2016. u 17:41 sati.