Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotografije atentata

Nedavni atentat na ruskog veleposlanika u Turskoj zabilježilo je više od nekoliko snimatelja i fotoreportera. Video snimke i fotografije tog događaja cirkuliraju internetom.

Jedan od prisutnih fotoreportera je nastavio je snimati čitavo vrijeme dok je atentator vitlao pištoljem, bez obzira na opasnost...

AP Photographer Keeps Working as Gunman Assassinates Russian Ambassador

Naravno nekako se odmah nameće pitanje gdje su bili tjelohranitelji dotičnog ambasadora (da nakon što je ovaj zapucao odmah uzvrate vatrom)? Isto tako se nameće i pitanje je li taj terorist-atentator prije napada nešto fotografirao (a što je uobičajena fiks-ideja raznih "eksperata za sigurnost", zbog kojih je dio repertorara "antiterorsitičkih mjera" nakon terorističkih napada besmisleno maltretiranje fotografa "jer bi se moglo raditi o teroristima").

Međutim, kako god bilo, ovo nije prvi slučaj da je nečiji atentat zabilježen fotografijama. Takvih slučajeva je bilo više od nekoliko, evo samo nekoliko njih kao primjer...:

** Atentat na Roberta Kennedyja

Jedan od snimljenih atentata, odnosno njegovih posljedica, svakako je atentat na Roberta Kennedyja (mlađeg brata američkog predjednika Johna Kennedyja, koji je također ubijen u atentatu). Umirućeg Kennedyja je snimio fotograf Robert Yaro. Tom prilikom ga je jedna od prisutnih fotografkinja čak i pokušala spriječiti da snima, na što je ovaj odgovorio "Dovraga ženo, ovo je povijest!"

FOTOGRAFIJA

** Ubojstvo Lee Harvey Oswalda

Iako nije službeno "atentat" (pitanje je koliko osoba mora biti važna da se njeno ubosjtvo proglasi atentatom?, op.a.) Lee Harvey Oswald bio je glavni osumnjičeni za ubojstvo, predsjednika Johna Kennedyja. Njegovo ubojstvo ispred zgarde policije uhvatili su fotoreporteri...

FOTOGRAFIJA

** Atentat na Inejiroa Asanuma

Japanskog socijalista Inejiroa Asanuma je prilikom jednog govora napao i ubio jedan nacionalist naoružan japanskim kratkim mačem. Jedan od prisutnih fotoreportera, Yasushi Nagao, okinuo je fotografiju u trenutku kada se napadač spremao zadati jedan od uboda.

FOTOGRAFIJA

Post je objavljen 21.12.2016. u 21:14 sati.