Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Top 10 Prljavo Kazalište

Često sam imao priliku čitati tekstove autora koji sastavljaju i obrazlažu listu najboljih pjesama pojedinih bendova (Top 10, Top 20 pjesama...), ali ne sjećam se (ili sam propustio) da je iko sastavio listu omiljenih (najboljih) pjesama Prljavog Kazališta, pa sam riješio da ispravim tu nepravdu, pošto se radi o jednom od bitnijih sastava naše scene, koji djeluje tek nešto manje od 40 godina. Ujedno mi je namjera, za razliku od većine koji smatraju da je Kazalište najbolje pjesme radilo osamdesetih, usmjeriti pozornost i na period devedesetih i nakog toga, jer taj period zaista zaslužuje ozbiljnu revalorizaciju. Odnosno mislim da je i navedenim godinama Houra imao šta reći i muzički a ne samo u dokumentarcima „Sretno dijete“, „Naši dani“ i „Druga strana rock and rolla“, u kojima ga po mišljenju mnogih ima i previše. Dakle, ovo je moja lista Top 10 pjesama Kazališta:

10 Moj dom je Hrvatska / Lupi petama

Moj dom je Hrvatska

Lupi petama

Ove dvije pjesma sa istoimenih albuma dijele desetu poziciju jer su primjer kako domoljubne pjesme trebaju izgledati, sadrže sve potrebne sastojke koje takve pjesme trebaju imati, a glavni sastojak je naravno zastava, bilo da je se ljubi ili diže do neba. U obe pjesme je prisutna i odmjerena kritika stanja u državi, ali ne do kraja izvedena, taman kakva treba biti jer ipak se radi o voljenoj i napaćenoj domovini, što ih čini idealnim za radio emitiranje. Da ima pravde u Lijepoj našoj ove pjesme bi bile himne domoljubnog i državotvornog dijela populacije, međutim prevlast su uzele Thomposonove uspješnice i puno sirovije domoljublje od domobranskog kakvo zagovara Houra, te je nažalost Hourina domoljubna poetika naprosto pometena u naletu Thompsonove ustaške.

9 Viva

Viva

Pjesma s albuma „Možda dogodine“ (2012.), koju su otpjevali Houra i Bogovićkao gost. Površnom slušatelju bi se moglo učiniti da je pjesma snimjljena samo da popuni minutažu na albumu, međutim sa svakim novim slušanjem otkrivaju se novi slojevi ovog duhovitog uratka. Uostalom kako može biti loša pjesma u kojoj se spominju Berlusconi, Modni mačak, Onur, Šeherezada, kurve, parade, avioni i masni burek? Alanfordovski duhovito!

8 Oprostio mi Bog (mogla bi i ti)

Oprostio mi Bog (mogla bi i ti)

Religijski motivi u stihovima, ranije tek slabo prisutni u pjesmama Kazališta, dolaskom slobode i demokracije sve su češći, i njima vrvi album „Devedeseta“ na kom se nalazi ova pjesma, i to daje stihovima dodatni kvalitet (Ja ću se tebe kao Petar Krista ipak odreći/ mada suzama ću svojim noge tvoje oprati), definitivno najbolja pjesma s albuma i zaslužuje biti u Top 10. Na omotu albuma stoji zahvala Antunu Vrdoljaku na podršci, pa je jasno da je album bio predodređen za uspjeh. Tu pjesmu Kazalište je čak izvelo i u emisiji za djecu koja je išla nedeljom ujutro (ako se sjećate to je ona emisija u kojoj su djecu na pravi put izvodili Pajo Kanižaj i Božidar Alić). Da se ne radi o pozi, već o dosljednom ponašanju, govori i činjenica da je Kazalište prije nekoliko godina odgodilo koncert u Gospiću, jer je bio zakazan u vrijeme korizme.

7 Anarhist

Anarhist

Iza naoko banalnog teksta o bježanju sa satova matematike i fizike da bi se slušali omiljeni bendovi, čemu pridonosi i ša la la la efekt na početku pjesme, krije se sjajna posveta Pankrtima i domaćoj punk sceni s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih. A tu je također i jedna od mnogih posveta neizostavnom Poletu, kojih je i nače bilo dosta tih godina (pjesma je s albuma „Radio Dubrava“ objavljenog 2003.).

6 Radio Dubrava

Radio Dubrava

Stvar s istoimenog albuma, pjesma koja govori o problemima malog hrvatskog čovjeka, iz čijeg kuta je Houra uvijek znao progovoriti: Partizani i ustaše/ bore se za pristaše/ u sredini stoji sam/ sjeban mali domobran. Ujedno je ova, kao i neke druge Hourine pjesme na tragu državotvorne politike osude totalitarističkih režima, te jednake distance prema fašizmu i komunizmu, pa je nejasno da za svoj rad dosada Houra nije dobio nikakav orden, predsjednice što se čeka? Pjesma koje se ni The Clash ne bi postidjeli – Ovdje Radio Dubrava, dobro jutro Hrvatska!

5 El Klinjo

El Klinjo

Pjesma je Hourina lucidna kritika preovladavajućeg stanja i ponašanja kod hrvatske mladeži, čiju svakodnevicu čine rituali kao što su pušenje marihuane, odlazak danju u kladionicu, a noću na narodnjake (ili cajke kako se kaže u pjesmi). Koliko je bila aktualna tada (objavljena je na albumu „Tajno ime“ 2008.), toliko je i sada, te se radi o još jednoj bezvremenskoj pjesmi Kazališta.

4 Previše suza u mom pivu

Previše suza u mom pivu

Duhovita ljubavna pjesma, a takvu je najteže napisati, omiljena kod mlađe populacije, često se može čuti na tulumima, možda i češće nego „Krivo je more“ od Divljih jagoda. “Volio sam te/ kao Hitler Evu Braun/ kao Tito Jovanku“ su stihovi koji pokazuju Hourinu dosljednost u obračunu sa oba totalitarizma. Pohvalu zaslužuje i genijalna ideja da se u spotu pojave mažoretkinje iz doma umirovljenika.

3 Brane srušit ću sve

Brane srušit ću sve

Monumentalna pjesma Kazališta, sa jubilarnog desetog albuma „Dani ponosa i slave“, s tekstom koji poziva na razmišljanje, pjesma koaj ne osvaja na prvu loptu, ali sa svakim novim slušanjem užitak u njoj je sve veći i veći. Prljavci definitivno nisu kap već slap, a svojim pjesmama su rušili mnoge brane u društvu.

Chocolate Starfish - Mountain

Postoje optužbe da je pjesma ukradena (prepjevana) od australskog benda Chocolate Starfish, radi se o pjesmi „Mountain“, objavljenoj 1994., a zlobnici tvrde da je Houra čuo tu pjesmu na jednoj od australskih turneja Kazališta, te je bezočno ukrao, no prosudite sami.

2 Tu noć kad si se udavala

Tu noć kad si se udavala

Još jedna u nizu uspješnih balada Kazališta, nepravedno u sjeni pjesama kao što su „Moj bijeli labude“ i „Ma kog me boga za tebe pitaju“. Godina je 1993., album se zove „Lupi petama...“. Pogotovo fascinantno zvuči izvedba sa simfoničarima, što smo nedavno mogli vidjeti na humanitarnom koncertu u HNK-u. Pjesma je imala potencijal da sa trona svadbenih tužaljki skine Balaševićevu „Svirajte mi jesen stiže“, no to se nažalost nije dogodilo.

1 Drugovima više ja ne vjerujem

Drugovima više ja ne vjerujem

Pjesma objavljena na antologijskom albumu „Radio Dubrava“ (s kojeg je najviše pjesama (čak 4) završilo u ovom izboru), sjajan je primjer čistokrvne angažirane pjesme, sjajnih stihova za koje je, da se ne lažemo, trebalo imati muda napisati ih, a dodatni plus duhoviti skeč kao uvod u pjesmu. Stvar s kojom je Houra rekao popu pop a bobu bob, u kojoj se osjeti bijes zbog svih problema sa tzv. komisijama za šund, cenzurom, obavijesnim razgovorima, nedodjeljivanjem nagrada i drugim načinima šikaniranja koje je doživio osamdesetih. Pjesma nakon koje nema nikakvog smisla da Bora Đorđević ikada više izvodi „Neću da budem član mafije“, a dodatno dobija na težini s podatkom da je objavljena daleke 2003. - definitivno najhrabrija pjesma Kazališta ikada, i zbog toga sam je stavio na broj 1 ove liste.


Post je objavljen 12.12.2016. u 23:59 sati.