Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

GRADONAČELNIK ZAGREPČANIMA I GOSTIMA POKLANJA BESPLATNU VOŽNJU ZETOM


TKO ĆE SVE TO PLATITI ?

Svaki vikend u vrijeme ovogodišnjeg Adventa Zagrepčani imaju povlasticu – voze se besplatno u tramvajima i autobusima javnog gradskog prijevoza Zeta u prvoj zoni. Advent je započeo 26.11. na 29 lokacija u gradu Zgrebu. Događaj Adventa koji je uredila i priredila Turistička zajednica Grada Zagreba i ove se godine natječe za titulu najboljeg europskog božićnog sajma, odnosno brani prošlogodišnju titulu najljepšeg božičnog sajma među petnaestak nominiranih europskih gradova. Prošle je godine Advent u Zagrebu posjetilo preko 100 000 gostiju. A ove se godine rade mjerenja na nivou Instituta za turizam, koliko će gosti potrošiti.
U Zagreb upravo u ove dane Adventa dolazi jako mnogo gostiju, vidljivo je to po velikim gužvama na ulicama u dane vikenda, posebno na Zrinjevcu, Ilici, Europskom trgu, Trgu bana Jelačića, Tomićevoj, Cvjetnom trgu, Gajevoj, Martičevoj itd. posebno navečer, a gosti se kao i Zagrepčani u dane - petkom od 12 sati, subotu i nedjelju do 24 sata navečer voze besplatno. I biti će tako do 8. siječnja 2017. Za onog tko ne razmišlja o ekonomiji simpatično je, čak odlično, voziti se besplatno – ali s one realne strane – u udarne dane turističkih posjeta narediti da se svi besplatno mogu voziti javnim gradskim prijevozom – izvan je dobre menadžerske odluke. No to da se u vrijeme Adventa u spomenute dane vikenda građani Grada Zagreba i svi gosti koji u to vrijeme koriste javni gradski prijevoz, voze besplatno odlučio je gradonačelnik Milan Bandić, jer, rekao je, to je njegov poklon Zagrepčanima za Advent.


Image and video hosting by TinyPic

GUBITAK I ZETU I VOZAČU!

A tko će sve to platiti? Opet Zagrepčani, sigurno, tko drugi ! Kako ? Gradonačelnik će zasigurno naći načina – kako?
Jedna vozačica Zetova tramvaja u razgovoru je predočila koliki će gubitak besplatne vožnje putnika tramvajem biti na njenoj plači. A o gubicima ZETA računati će netko drugi, uz podsjetnik da u prvoj zoni Zeta vozi oko tisuću vozaća!
Evo računice jedne starije gospođe vozačice Zetova tramvaja: dnevno u osmosatnom radnom vremenu ona proda od 30- 50 tramvajskih karata kojima je pojedinačna cijena 10 kuna. Svaki vozač po prodanoj tramvajskoj karti ima 20 %, dakle dvije kune. Ona računa da u petak, subotu i nedjelju proda minimalan broj tramvajskih karata, samo 30, njena bi zarad bila 180 kuna – u tri dana.
Budući da Advent završava s 8.1. 2017. ovaj Advent ima sedam nedjelja - od 26.11. 2016. do 8.1. 2017. s tim da je Advent počeo sa subotom. Računica gubitka jedne vozačice u dane besplatne vožnje biti će minimalno 1 200 kuna.
Minimalno u tri dana vikenda Zet bi po toj računici, u jednoj vozačkoj smjeni od prodaje minimalno 30 karata prihodima dodao 720 kuna. U dane u kojima bi gospođa vozačica na prodaji karata zaradila minimalno 1 200 kuna, Zet bi na tim istim prodanim voznim kartama zaradio 4800 kuna.
Informacije radi, redovna mjesečna plača vozača tramvaja, bez 20 % po prodanoj voznoj karti, je oko 5700 kuna.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 12.12.2016. u 08:18 sati.