Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Službeno započelo formiranje zemljišne knjige katastarske općine Dusina



U prisutnosti ministra pravosuđa Ante Šprlje, ravnatelja Državne geodetske uprave Danka Markovinovića i gradonačelnika Ante Pranića, danas je u prostorijama suda u Vrgorcu i službeno započelo formiranje zemljišne knjige za katastarsku općinu Dusina. Radi se o prostoru koji obuhvaća naselja Dusina, Veliki Prolog, Milošiće, Umčane, Draževitiće, Podprolog i Vina površine 32,6 kvadratnih kilometara i s oko 24 tisuće čestica. Unutar tog prostora nalazi se oko 300 hektara obradive površine na području polja Rastok i oko 900 hektara obradive površine na području polja Jezero koje su iskorištene preko 90% za sadnju vinove loze, jagoda, voćki i povrtlarskih kultura.

Odluka o katastarskoj izmjeri na području Grada Vrgorca za K.O. Dusinu donesena je 3. siječnja 2007. godine i u nju je uloženo 9,5 milijuna kuna od čega je 75% financirala država, a ostalo Splitsko-dalmatinska županija. Izvršeno je geodetsko snimanje terena gdje su građani obilježavali svoje parcele, međutim rezultati katastarske izmjere nisu izloženi na javni uvid niti je pokrenut postupak formiranja zemljišne knjige. Postupak je u potpunosti zastao od 2010. godine. Godine 2015. tada predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić inicirao je peticiju građana koju je sa skoro 800 potpisa predao sudu u Metkoviću i time se projekt ponovno pokrenuo nakon dugog razdoblja čekanja.

Formiranjem knjige poljoprivrednici će moći upisati stvarne vrijednosti obradivih površina u ARKOD i ostvariti mogućnost dobivanja raznih poticaja i potpora. Omogućava se okrupnjivanje poljoprivrednih parcela što je osnova za moderni pristup bavljenju poljoprivredom. Nositelji obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava mogu aplicirati projektima za sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). Brojni poduzetnici koji trenutno pokazuju želju za ulaganjem u poljoprivredu mogu znatno lakše doći do dozvola za osnovnu infrastrukturu pogona (vinarija, skladišta, hladnjača). Također, Grad Vrgorac je nedavno donio izmjene i dopune Prostornog plana Grada Vrgorca čime je omogućio građanima ostvarivanje prava na veće površine za redovnu uporabu zgrade, ali i lakšu gradnju proizvodnih pogona za poljoprivrednu djelatnost. Rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa olakšava se i realizacija projekta odvodnje viška voda iz Vrgorskog polja i Rastoka. Hrvatske vode će moći upisati sve odvodne kanale, a Grad Vrgorac nerazvrstane ceste i zadružne domove za koje je već ishodovao uporabne dozvole.

- Proces izrade zemljišne knjige zapravo vrijedi 84 milijuna kuna. Jer pola čestica se svakodnevno koristi od strane građana, a ako znamo da rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za jednu česticu košta oko 7000 kuna za potrebe geodetskih elaborata i sudskih troškova, onda je matematički jasno koliko građani ovime dobivaju. Službenim početkom postupka sve to stanovnici područja K.O. Dusina dobivaju za nula kuna i sve će imovinsko-pravne odnose moći riješiti za samo jedan dan, rekao je prilikom susreta s Šprljom i Markovinovićem gradonačelnik Pranić.

Post je objavljen 05.12.2016. u 21:03 sati.