Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

PORUKA HRVATIMA U IZRAELU "Vi ste sada heroji i u našoj zemlji"

TEL AVIV

"Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, i stoga vam još jednom zahvaljujem“, poručio je predsjednik Reuven Rivlin.

Posade dva hrvatska kanadera koji sudjeluju u gašenju velikih požara u Izraelu jučer je posjetio izraelski predsjednik Reuven Rivlin, izvijestili su danas iz Ministarstva obrane RH. "U ime izraelskog naroda zahvaljujem se od srca za vašu hrabrost i velikodušnost, a svoju zahvalnost uputit ću i vašim državnim čelnicima koji su odgovorili na naš poziv za pomoć bez oklijevanja. Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, do sada ste bili heroji u svojim zemljama, a sada ste heroji u našoj zemlji. Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, i stoga vam još jednom zahvaljujem“, poručio je predsjednik Rivlin.Trenutno su u Izraelu angažirane protupožarne zračne snage iz Hrvatske, Grčke, Cipra, Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbejdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.
Image and video hosting by TinyPic
"Još je jednom naglašena iznimna uloga hrvatskih snaga u gašenju požara, a ponajviše brzina dolaska hrvatskog kontingenta jer se od poziva pa do pristizanja sve odigralo praktički u 24 sata te smo tako, bez obzira na udaljenost Izraela od Hrvatske, bili među prvima koji su počeli pružati pomoć u gašenju požara iz zraka“, istaknuo je ovom prilikom zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković. U protekla tri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 31 sat u zraku i pri tome izbacile oko 270 tona vode na požarišta. Iako su aktivni požari ugašeni, na pojedinim lokacijama još uvijek izbijaju požari manjeg intenziteta. Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dva kanadera u Izrael donijela je Vlada na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć. Izostanak kiše i vrlo suhi i snažni istočni vjetrovi proširili su požare diljem središnjeg i sjevernog dijela Izraela. Uništeno je ili oštećeno na desetke kuća, no dosad nema poginulih ili ozlijeđenih. Izraelska policija priopćila je kako je pod sumnjom za palež uhićeno 12 osoba. ….dnevnik.hr

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 28.11.2016. u 13:20 sati.