Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/volimslatko

Marketing

Tart mousse

Sa ovim nikako nećete pogriješiti, pogotovo za ljubitelje čokolade, ako još trebate ostaviti dojam bit će ovo pravi pogodak nakon finog obroka.





Ja sam radila u 6 malih kalupića za pite, tako da je svakome bio jedan tartić a moussa mi je ostalo i njega sam sav višak stavila u čaše i posebno ga poslužila mojim omiljenima uz dodatak slatkog vrhnja i voća po želji. Prhko tijesto je dovoljno za promjer 24-26. Desert bez problema možete napraviti dan ranije, dapaće preporuća se ;-)



Prhko tijesto:
100g štaub šećera
200g maslaca
300g brašna
prstohvat soli

Za bolju prhkost tijesta rabite štaub šećer i šta hladniji maslac. Brašno i šećer prosijte da se šta bolje pomiješaju. Sve sastojke zamijesite i to tako da ih prvo trljate, da se maslac upije u brašno. Nemojte mijesiti predugo jer tada tijesto postane žilavo. Oblikujte ga u loptu, zamotajte u prozirnu foliju i na hlađanje oko 1 sat.
Nakon hlađenja razvaljajte tijesto na način da pospite malo brašna na dasku i po tijestu.
Tijesto stavite u male kalupe ili jedan veliki i pomozite si prstima da dobijete lijepe rubove.
Pecite na 180 C oko 15 - 20 minuta. Pustite da se ohladi u kalupu.




Ganash krema
150 g tamne čokolade
150ml slatkog vrhnja

Slatko vrhnje ugrijte do vrenja i u njega ubacite kockice tamne čokolade. Ostavite stajati par minuta i onda miješajte dok ne dobijete lijepu kremu. Po želji dodajte rum. Ohladite.



Sastojci za mousse
200g tamne cokolade (najmanje 70% kakaoa)
5 jaja
100g secera
2 vrecice vanilin secera
125 ml slatkog vrhnja
prstohvat soli

Šumsko voće za dekoraciju


Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj.
Odvojiti bjelanjke i na pari ih spojiti sa 80g šećera (ja jaja najčešće kupujem, nema domaća i uvijek ih termićki obrađujem) u mnogim receptima se ovaj dio sa tućenjem na pari preskače. Tućem ih toliko dugo dok se kristali šećera ne razbiju i otope.
Istućem i slatko vrhnje u čvrsti šlag.
Žumanjke pomiješati sa 2 žlice vruće vode i ostatkom šećera, dodati i vanilin šećer. Mutiti na pari da se šećer otopi, nekih 4-5 minuta, tek da postanu kremasto gusta. Žumanca vam se ne smiju "skuhati".

Bitno je da se koristi čokolada sa visokim postotkom kakaa, jer kakao određjuje o čvrstoci moussa. Ako se koristi mliječna ili bijela čokolada mora se dodati želatina. Gotovu kremu mozete "obogatiti" rumom, baileys-om, raznim likerima ili začinima...



E sada je na redu spajanje svih sastojaka
Posudu sa žumancima skinuti sa pare i dodati im otopljenu čokoladu, miješati pjenjačom da se sve sjedini u lijepu jednoličnu kremu.

Umućeno slatko vrhnje lagano umiješati u kremu od čokolade i žumanjaka, a zatim i snijeg od bjelanjaka. Ovaj dio polako prebacivati tj. miješati silikonskom špatulom tako da ostanu "mjehurići", tj, da ne izbijete sav zrak iz pjenice.

Za tart mousse stavite u silikonski poluloptasti kalup a ostatak složite u čaše ili zdjelice i na hlađenje minimum 4-5 sati.
Silikonski kalup sa moussom kad se ohladi stavite u duboko da lakše stavite na tartove.

Slaganje tarta
Na prhko tijesto stavite mlaćnu ganash kremu i pustite da se ohladi. Kad je mousse dovoljno smrznut da ga izvadite iz kalupa možete ga staviti na taj čokoladni tart. Ukrasite ga po želji, sa voćem ili orašastim plodovima, te mentom.
Ima posla ali isplati se, uspjeh zagarantiran.



Post je objavljen 11.11.2016. u 15:04 sati.