Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kako produžiti trajanje baterije

Kada se snima digitalnim aparatom, najgora stvar je kada se baterija isprazni, a rezervne nema, ili punjač nije dostupan. To se naravno, po "Murphyjevom zakonu" događa u najnezgodnijem trenutku.

Postoji nekoliko "trikova" kojima se može postići da baterije u aparatu traju bar malo dulje, a svode se na izbjegavanje bespotrebnog trošenja baterije...

1. Isključite Wi-Fi, Geotagging i slično...
Antene koje služe za uspostavljanje bežične veze s drugim uređajima ili GPS satelitima, troše struju i prazne bateriju.

2. Isključite stabilizaciju slike
Naravno, ako na aparatu/objektivu postoji ta opcija. Sustav za stabilizaciju troši struju za pokretanje motorčića i žirskopa koji fizički pomiču senzor ili leće u objektivu kako bi stabilizirali sliku. Stabilizaciju treba koristiti samo kad je baš potrebno.

3. Isključite automatsko čišćenje senzora
(Naravno, opet, ako je moguće). Kod pojedinih aparata, senzor se automatski sam čisti prilikom paljenja i gašenja aparata, a to radi tako da doslovno trese senzor kako bi s njega otpala prašina. I tako kod svakog uključivanja/isključivanja.

4. Za kadriranje radije koristite optičko tražilo
Kadriranje preko ekrana na poleđini aparata troši jako puno struje. Za neke aparate koji imaju samo ekran, može se nabaviti zasebno optičko tražilo.

5. Smanjite svjetlinu ekrana
Što jača svjetlina ekrana, ekran troši više struje.

6. Isključite automatski "preview"
Ono kada nakon svakog okidanja aparat na kratko prikazuje zadnju snimljenu sliku. Svako paljenje ekrana troši struju.

7. Ne provjeravajte snimljeno baš nakon svakog okidanja
Ima isti učinak slično kao i automatski "preview". Jednako kao i dugotajno "listanje" i pregledavanje svih snimljenih slika.

8. Kada ne snimate, radije ugasite kameru
I u "stand by" modu aparat i dalje troši bateriju. Doduše puno manje nego kad je aparat "aktivan", ali je svejedno troši.

9. Baterije punite tek kada su (gotovo) prazne
Iako su današnje Li-ion baterije otpornije na dopunjavanje od starije generacije NiMH baterija, svejedno ih je bolje puniti kada se isprazne, nego ih svako malo dopunjavati.

10. Držite baterije na toplom
Niske temperature smanjuju kapacitet baterije. Po zimi i hladnom vremenu, kad se ne snima, bolje izvaditi bateriju iz aparata i staviti je na toplo (npr. u džep).

Post je objavljen 09.11.2016. u 00:55 sati.