Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Athumanunhova forenzika

Ubojno streljivo

Tijekom Domovinskog rata rabilo se ubojno streljivo različitih vrsta, tipa i namjene, a za mnoge je metak bio samo metak. Iako je namjena metka neutralizirati ili onesposobiti ipak postoje neke razlike među streljivom. Athumanunh će se danas malo pozabaviti streljivom običnog zrna, trasirnim (obilježavajućim) i pancirno-probojno-zapaljivim.

Dakle, na Athumanunhovoj slici vide se tri metka: obični, trasirni i pancirno probojni. Metak s običnim zrnom namijenjen je za neutralizaciju i onesposobljavanje protivničkog pješaštva, a zrno se sastoji od obloge, košuljice i jezgra. Trasirno zrno pored ovoga ima još i zapaljivu tvar koja svijetli, odnosno ostavlja svijetleći trag tijekom leta.

Pogodi li vas ovakvo zrno ubit će vas kao i obično, ali temeljna namjena ovog zrna je zapravo korekcija paljbe. Tim zrnom zapovjednik gađa prema najopasnijem protivniku (strojnica, puškostrojnica ...). Jednostavno to bi bila zapovijed ostalim strijelcima: CILJAJ I UNIŠTI TO!

Treća vrsta zrna pancirno-probojno-zapaljivo također će vas ubiti, ako vas pogodi, ali opet njegova je namjena sasvim drugačija i služi za uništavanje protivničke neoklopljene i slabo-oklopljene tehnike. Pogodak ovakvog zrna u kabinu vozila može izazvati požar.

Možda je ovo prilika da Athumanunh objasni i mistiku 'dum-dum' metka (zrna). Naime, svega se Athumanunh naslušao i načitao o ovim 'dum-dum' mecima, a zapravo se radi o korekturnim zrnima koja nakon pogotka u cilj snažnije bljesnu i izazivaju slabiji pucanj, a sve u namjeri kako bi u metežu bitke zapovjednik lakše skretao pozornost svojih vojnika na prioritetne ciljeve, odnosno time provodio korekciju vatre.

 photo Tri metka DR.jpg

Post je objavljen 01.11.2016. u 19:28 sati.