Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojakurukshetra

Marketing

Gdje su mrtvi?

Dan je Svih svetih, čak je zagrebački javni prijevoz dostupan besplatno ovih dana, kako bi ljudi mogli posjetiti grobove svojih najmilijih kojih više nema. Prepuna lampiona, svijeća i cvjetnih aranžmana, ta i inače spokojna i posebna mjesta, čekaju da ih ispune živi polažući na njih sjećanje na mrtve.

Ja ne odlazim na groblja. Niti na Dan mrtvih. Mislim da sam zadnji put na groblju bila na sprovodu prijateljičine bake, a prije toga na sahrani vlastitog oca. I nakon toga nisam posjetila više niti njegov niti bilo čiji tuđi grob. Naprosto prema svojoj vlastitoj filozofiji nemam tamo što tražiti. On je otišao nedugo nakon što je umro, sjetim ga se gotovo svakog dana, a tradiciju i običaje nikada nisam osobito doživljavala. K tome, nikako nisam ceremonijalni i ritualni tip, ne volim svečanosti, obrede i smatram ih formalnim ljudskim konstruktima stvorenima radi dodatnih iluzornih predstava. U takvim predstavama osobno ne mogu sudjelovati, premda shvaćam da je ljudima to potrebno i da u formama raznih obreda vide određenu sigurnost- nešto opipljivo za što se mogu uhvatiti i biti sigurni bar oko nečeg, kad je ionako toliko toga apstraktnoga i neopipljivoga. Možda je drugima lakše, možda im utjeha i mirnoća i sve ono za čime ja često vapim dolazi iz prilagodbe tim formama i okvirima koji su tu baš zato da ljudima olakšaju već samu po sebi zakompliciranu egzistenciju.

Svi sveti ili ne-Svi sveti, ja o smrti i mrtvima razmišljam mnogo i često. Prošle godine saznala sam da je umro dečko kojeg sam znala s faksa, koji mi je čak doma dolazio popravljati kompjuter. Nije imao niti 34 godine, ubila ga gripa na postojeću bolest za koju, vjerojatno, nisu znali.

Stari mi je umro očekivano, ali nakon godinu i pol mučenja, no on si je sam jadan izabrao teži izlazak iz ovog tijela. Nije baš bio sklon slušanju savjeta, i onako je, tipično muški, bio sklon provesti svoju, po sebi, najbolju ideju. Često se pitam gdje li je sada. Gdje je ta duša, toliko neprilagođena ovom svijetu gdje vrebaju zamke nepravde i licemjerja otišla? Je li u nekoj višoj dimenziji, sada spokojan i miran, ili otplaćuje tešku karmu koju si je sam stvorio? Ima li ikakvog pojma da ja o tome razmišljam češće nego li ima smisla? Kada bih mogla, voljela bih znati te stvari, samo kako bih mogla ispraviti krivudave linije vlastita djelovanja. No, većini nam to znanje ostaje misterij u vidu iznenađenja, nedostupan i skriven dok smo pod vladavinom vlastita uma i logičkih obrazaca.

Dead Can Dance-Persephone



Post je objavljen 01.11.2016. u 09:54 sati.