Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Athumanunhova forenzika

Streljivo ruskog podrijetla

Drugo po brojnosti, nakon streljiva ex jugoslavenskog podrijetla, streljivo koje se rabilo tijekom Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, bilo je streljivo ruskog podrijetla.

Na Athumanunhovoj slici vidljive su četiri sličice označene slovima A B C D, pa ih možemo redom malo razjasniti. Na sličici označenoj slovom A vidi se metalna kutija sa streljivom ruskog podrijetla u kalibru 7, 62 mm, a ako Athumanunh nastavi čitati čirilićna slova L (mesing – latunj), P (metak – pulja), S (olovo – svinec) što bi trebalo značiti da je to metak s mesinganom čahurom i olovnim zrnom.

Nadalje, Athumanunh opet vidi nešto manja slova G (grud –sanduk) Ž (zhelezo – željezni). U drugom redu na lijevoj strani vidi se natpis P06-77-188, pa Athumanunh u svojoj forenzici lako zaključuje da se zapravo radi o streljivu koje je proizvedeno 1977. godine u seriji označenoj P06 i u tvornici broj 188 koja se nalazi negdje skrivena u Novosibirsku.

Nešto desno nalazi se broj ispisan u vidu nekakvog razlomka koji zapravo Athumanunh raspoznaje kao izvor informacija o barutnom naboju samoga metka. Tako imamo tip baruta VT (vintovka – puška, tsellyuloza – celulozni), dakle puščani celulozni barut. Nadalje, iz serije 107 proizvedenog 1977. godine.

Na sličici označenoj slovom B sve je opet isto, osim što se radi o 1985. godini i to u tvornici broj 60 koja se nalazi negdje na području današnjeg Bishkeka (prije Frunze).
Na sličici označenoj slovom C vide se dva metalna sanduka upakirana u drveni sanduk, a radi se o streljivu proizvedenom 1973. godine u tvornici streljiva broj 539 za koju Athumanunh pouzdano zna da se nalazi negdje na području grada Tula.

 photo rusko streljivo.jpg

Post je objavljen 30.10.2016. u 13:54 sati.