Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UZIMANE POTICAJA BEZ ZNANJA VLASNIKA ?

DO FINACIJSKE KORISTI OD TUĐE IMOVINE - UREDBOM IZ 2015. GODINE

U emisiji "Plodovi zemlje" koja je emitirana na HRT- u u nedjelju 23. listopada voditelji i urednik emisije Vlatko Grgurić razgovarao je s direktorom u Agenciji za plaćanja u ribarstvu i ruralnom razvoju dr. Zvonirom Savićem iz kojeg se razgovora saznalo da je Agencija za plaćanja prema uredbi od svibnja 2015. godine a na temelju Zakona o poljoprivrednom zemljištu NN 39/13 i NN 48/15, omogućila da se bilo tko može prijaviti na tuđu zemljišnu parcelu, bez znanja vlasnika te parcele već je bio dovoljan samo supotpis dvaju svjedoka i na taj način da stekne pravo na ostvarivanje poticaja. Pitanja urednika Vlatka Grgurića proizašla su argumentirano, na temelju priloga čegtiriju poljoprivrednih proizvođača iz okolice Čazbe u Bjelovarsko bilogorskoj županiji, koji svoju zemlju nisu imali upisanu u ARKOD sustav, ali su od drugih osoba saznali , da je njihova zemlja, bez njihova znanja upisana u ARKOD sustav i da kao takva služi za primanje poticaja onome tko je njihov zemlju upisao u ARKOD pomoću dvaju svjedoka.

Zanimljiv je bio razgovor novinara Grgurića i dr. Savića koji nije smatrao da je došlo do povrede privatnog vlasništva i koji nije dijelio mišljenje da je situacija koja se dogodila poljoprivrednicima - a prikazana je u tv prilogu - i bila je predmet njihova razgovora, nemoralna i nedopustiva iako je Uredbom iz 2015. i Zakonom o zemljištu legalno ozakonjena. Uredba koja uzurpira tuđe poljoprivredno vlasništvo postala je legalna za vrijeme Vlade premijera Milanovića, dok je ministar poljoprivrede bio Tihomir Jakovina.
Nakon emisije novinari su telefonom zatražili izjavu ministra poljoprivrede Tolušića koji je rekao:

"To je nešto što moramo spriječiti i pozivam sve poljoprivrednike koji znaju za takve slučajeve da se jave ili u Agenciju, ili u ministarstvo, ili nadležnoj policijskoj postaji, jer takve stvari se u Hrvatskoj ne mogu dešavati" rekao je ministar Tolušić , te poručio kako je to "upravo ono što moramo spriječiti da bi se ljudima vratilo povjerenje i u ministarstvo poljoprivrede ali i u sve ostale institucije hrvatske vlade".Tolušić je rekao i to da je nastala sitacija nepravedna i nemoralna.


ŠTO O PRAVU NA VLASNIŠTVO KAŽE USTAV RH?

USTAV RH - NN 85/10 - Članak 48.

Jamči se pravo vlasništva.

Vlasništvo obvezuje. Nositelji vlasničkog prava i njihovi korisnici dužni su pridonositi općem dobru.

Strana osoba može stjecati pravo vlasništva uz uvjete određene zakonom.

Jamči se pravo nasljeđivanja.





Post je objavljen 24.10.2016. u 06:00 sati.