Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carobninaputak

Marketing

ŠTO MUŠKARAC MORA DATI U ZAJEDNIŠTVU 4. - Muškarci i žene




Otvoriti se


„Zašto je on to sebi dužan?“ pitaš. Zato što je žensko u određenom pogledu duša muškarca. Čudiš se? Tada si muškarac. Žene to već odavna znaju.

Ali što to znači „žensko je u određenom pogledu duša muškarca“? Moraš znati, da duše u ovome svijetu imaju gotovo uvijek suprotne zadaće. Ako žena ima jako ženstveno tijelo, tada je zadaća njezine duše da razvije mušku jasnoću. Ako npr. ima ženstveno tijelo kao Marilyn Monroe i k tome posve nježnu psihu, ona ne može opstati. A ako žena ima manje ženstveno tijelo, tada je njezina zadaća u tome da razvije ženske osobine.

Ista je stvar u muškarca. Ako ima izrazito muško tijelo, tada je njegova zadaća da razvije ženske osobine kao što su nježnost, oprez, suosjećanje i služenje.
Ako nasuprot tome ima manje muško tijelo, ako je, npr. tjelesno slabiji, tada se njegova zadaća sastoji u tome da razvije duševnu snagu, jasnoću i odlučnu volju. Otkuda to dolazi? To dolazi otuda što većina ljudi tek onda uči, odnosno počinje drugačije razmišljati, kada više drukčije ne ide. Ako su muškarci ili žene slabi i imaju probleme da se dokažu, oni žive u iluziji kako bi sve bilo drukčije kada bi samo bili tjelesno jaki.

A ako u nekom drugom životu imaju jako tijelo, a usprkos tome ne napreduju, tada se moraju odreći iluzije.

To je primjerice sudbina mnogih boksača, sportaša i atleta općenito. Oni prije ili poslije dolaze do zaključka da je put preko tijela, preko snage i tjelesnih uspjeha doduše važan put, ali da ih ne dovodi do cilja. To je trenutak u kojem se otvaraju za novo, gdje traže duševnu snagu, i to čak i onda ako to novo dođe do izražaja tek nakon smrti ili u sljedećem životu.

Kako je žena glavni simbol za ljubav – jer ljubav prihvaća, stvara i hrani, žena je cilj muškarca u tom smislu da tijekom svojih različitih inkarnacija u sebi razvije te osobine.

Zato je jedna od glavnih zadaća muškarca da se u braku otvori. Mnogim je muškarcima teško otvoriti se. Muškarac je već po građi tijela čvršći, „zatvoreniji“ tip od žene, čiji su oblici meki i zaobljeni. Muškarac ima čvršće tijelo. To mu daje eleganciju, ali ukazuje i na to da mu je teško otvoriti se. Muškarac zato mora učiti da postoji i druga vrsta elegancije, naime elegancija žene. On mora učiti otvarati se za duševno, izdržati osjećaje, doista se upustiti i suočiti se s brigom otvorenih očiju. To muškarcu nije lako. On se tome mora učiti tijekom više inkarnacija, toliko mu to ne leži. Jer njega ne vuče da gleda u nutrinu, već da ide u svijet. On se radije bori s tri medvjeda istodobno, nego da se povjeri zamršenim putevima nekoga sna. Za njega ne postoje duševna pitanja ili čak problemi – on ode u šumu, sruši tri stabla i već je opet sve u redu, misli on. Previđa da je današnji svijet upravo zato toliko negostoljubivo mjesto jer se živi upravo na ovaj način: ne gleda se u nutrinu, već se sve traži u izvanjskom svijetu. Pri čemu ovdje dolazimo do paradoksa tipičnog za ovaj svijet: što je čovjek usmjereniji n svijet , tim se lošije odnosi prema njemu. Što se čovjek više usmjerava na Boga, tim bolje za svijet! Zato će ostvarenje Boga značiti izlječenje za vaš svijet.

„Trenutak“, reći ćeš ti, „to s muškarcima ne može tako biti. Ta postoje mnogi muškarci koji imaju vrlo dobar kontakt s animom, sa svojom ženskom stranom. To proturječi Tvojem izlaganju!“ Vrlo točno, postoje mnogi muškarci koji su u sebi razvili mnogo nježnosti. A kada su to razvili ? u prijašnjim inkarnacijama. Na koji način? Time što su i sami bili žene, ili time što su se tome naučili od žene.

S inkarnacijama je naime stvar ovakva: u odnosu se pojavljuju razna pitanja, za muškarca npr. to u kolikoj se mjeri može otvoriti prema svojoj ženi. Ako on to ne može, iako je žena pokušala sve moguće i ako se čak rastane od nje, dakle istupi iz procesa učenja, tada je velika vjerojatnost da će se u sljedećem životu inkarnirati kao žena. Ne znajući to svjesno, on dolazi na svijet upravo s tim pitanjima, pa će zato doživjeti što to za ženu znači ako se njezin partner pred njom zatvara i povlači, ako je nedostupan. On će na svojoj koži osjetiti ono što je njegova žena u prošlom životu doživjela s njim. Ako u bilo kojem budućem životu opet bude muškarac, on će se prema svojoj ženi moći posve drugačije otvoriti.

Što to znači? Otvaranje je cilj života. Žene se zbog svoje psihe i svog tijela mogu mnogo lakše i bolje otvoriti od muškaraca. Muškarci moraju upravo to naučiti. Otvoriti se, za njih je jedna od najvažnijih zadaća u odnosu. Nesposobnost otvaranja stoga je jedan od glavnih razloga zbog kojega muškarci prekidaju odnos. Kada dođe do prisnosti, kada osjeti da žena sve jače dira njegovu dušu, muškarca spopadne veliki strah i on se povlači.

Današnji muškarac međutim treba znati da njegova zadaća nije više u tome da dokazuje svoju hrabrost u lovu na veliku divljač. On je naime ta velika divljač koju treba dokrajčiti. On mora biti spreman dopustiti da ga se dirne. Što prije, tim bolje. Ako je zbog tog straha već prekinuo mnoge odnose ili uzrokovao njihov neuspjeh, on ne samo što sebi natovaruje mnogo negativne karme koju bilo kada treba odraditi, nego mu s vremenom postaje i sve teže da se upusti jer stareći ne postaje fleksibilnijim nego krućim.

Zato se kao muškarac trebaš suočiti s izazovom koji za tebe znači ženska blizina. Žena koja je uz tebe nije nikakav stranac, već je ona dio tebe. Čudo života i punina univerzuma učinili su da se taj tvoj dio nalazi pred tobom, da ti prilazi i time daje čudesnu priliku da na najintimniji način upoznaš samoga sebe. Ne odlazi zato u divljinu, bez obzira kakav njezin oblik odabrao od svih onih koji ti stoje na raspolaganju kao sklonište na tvom bijegu. Radije se približi partnerici, priđi joj. Otvori joj se, prihvati u sebe njezine osjećaje, njezine želje, njezin život. Dopusti da te ženstvenost dotakne. Izdrži početnu napetost. Ako si dugo lutao pustinjom i jako si žedan, tada za tebe nema ničeg opasnijeg od vode. Moraš polako piti. U malim gutljajima. Promišljeno. Ako se nasuprot tome baciš u prvi izvor i požudno piješ, možeš doživjeti srčani udar i ostati na mjestu mrtav. Toga se muškarac najviše boji. On se boji da će ga žena potpuno nadvladati. Da će ga srušiti. Zato se polako približavaj ženi. Ne dopusti se zavesti vlastitom seksualnošću. Upravo onom brzinom kojom se nađeš sa ženom u krevetu isto tako brzo i bježiš iz njega. Ne žuri. Daj tvojoj ženi vremena. Što joj više daš do znanja da si tu za nju i time joj pružiš sigurnost, tim je manje prisiljena „bockati“ po tebi. Daj sebi vremena. Daj njoj vremena na taj način, što će osjetiti da postojiš. Otvori se vlastitim osjećajima, budi postojan s pomoću Božanskih ideala, koji neka vode tvoj život, i ti ćeš biti sve bliskiji svojoj ženi. Jedan muškarac, jedna žena, jedna cjelina, jedan cilj.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html



Post je objavljen 21.10.2016. u 11:24 sati.