Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Znanstvena metoda?

U zadnje vrijeme na sve strane letaju dronovi, pogotovo oni nadobudnih planespottera koji ih ponekad koriste oko zračnih luka i time ometaju avione, ili pak onih koji žele iz zraka snimati požarišta koje gase "kanaderi".

Sudari aviona s pticama su u zrakoplovstvu česta pojava, a to uglavnom rezultra oštećenjima trupa aviona, i oštećenjima i zagušenjima motora. Ponekad takvi sudari čak znaju rezultirati i padom zrakoplova, ili u najboljem slučaju prislinim slijetanjem.

Naravno da se prema toj logici lako može pretpostaviti da ni sudar aviona sa dronom, koji je puno "tvrđi" objekt od ptice, ne bi bio nimalo bezazlen.

Štoviše, avionski mlazni motori se, između ostaloga, u procesu proizvodnje testiraju upravo na način da se u njih ispucavaju kokoši, patke i slične ptičje crkotine različitih veličina, kako bi se vidio njihov učinak na motore, odnosno hoće li motor nakon usisavanja neke "leteće nemani" nastaviti raditi i u kojoj mjeri.

Međutim, postavlja se pitanje da li je itko istražio ili uopće pokušava istražiti točno koliko oštećenje trupa ili motora može izazvati sudar sa dronom određene veličine, s obzirom da dronova danas ima raznih vstaa i veličina (od onih stvarno minijaturnih, pa do poprilično velikih letećih sprava). Možda ne bi bilo na odmet napraviti takvo istraživanje - da se u avione i avionske motore određenom brzinom lansiraju dronovi različitih oblika i veličina, čisto radi usporedbe rezultata i referentnih vrijednosti u odnosu na "pernate" opasnosti...

Post je objavljen 17.10.2016. u 21:34 sati.