Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kompulzivno-opsesivni poremećaj ličnosti

Među češće poremećaje ličnosti svakako spada i kompulzivno opsesivni poremećaj ličnosti

Uglavnom, najčešće karakteristike osoba koje imaju taj pormeećaj su:

1. Stalno, gotovo fanatično, prigovaranje i pametovanje u svim situacijama u kojima smatraju da nešto "nije u redu", odnosno da bi nešto trebalo "popraviti", "ispraviti", ili" dotjerati", bez obzira koliko ta stvar zapravo bila beznačajna. (npr. razni samozvani redari koji imaju potrebu "intervenirati" svaki put kad za to osjete potrebu).

2. Opsjednuti su redom, pravilima i "savršenstvom" do mjere da nisu u stanju vidjeti širi smisao onoga čime se bave, odnosno čega su se uhvatili kritizirati. (npr. "gramatički nacisti" kojima je tipfeler, "pogrešna" riječ ili kriva interpunkcija "dokaz" autorove "nepismenosti", bez da uopće obrate pažnju na sam smisao, sadržaj i poantu teksta).

3. Traženje dlake u jajetu. Nezadovoljnost načinom i rezultatima rada drugih, inzistirajući na svojim fiks-idejama "savršenstva", odnosno nepotrebno i nerealno visokim kriterijima; štoviše očekuju od drugih da bezpogovorno zadovolje te njihove kriterije inače su "loši" ili "nesposobni" (općenito, ništa im nije dovoljno dobro, npr. nikada nisu zadovoljne svojim izgledom na fotografijama koje snime drugi, dok s druge strane katastrofalno loš selfie je za njih predstavlja "savršenstvo" iz pukog razloga što su ga oni sami snimili).

4. Stalno zanovijetanju i prigovaraju, imaju potrebu sve konstantno kontrolirati, te su nefleksibilni i tvrdoglavi; nisu u stanju prihvatiti kritike okoline da su zbog tog pretjerivanja u "perfekcionizmu" do bola iritantni.

Post je objavljen 10.10.2016. u 21:49 sati.