Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

IN MEMORIAM – LJUBOSLAV LJUBO KUNTARIĆ 1925. – 2016.




Ražalostila me je vijest da je u 92. godini života u noći 3. na 4. listopada u svome domu u Voloskom preminuo hrvatski skladatelj dipl. ing Ljuboslav Ljubo Kuntarić.

Gospodina Ljuba imao sam čast upoznati 2014. godine na dodjeli nagrade Grada Opatije kada je dodjeljena nagrada za životno djelo Dušku Paru. Napisao sam široki post o tom događaju 25. srpnja 2014.

Duško me upoznao sa gospodinom Ljubom, uradili smo zajedničku fotografiju, a gospodin Ljubo mi je tom prigodom poklonio DVD sa svojim najvećim hitovima.


Dok se Duško spremao za veliku nagradu, šjor Ljubo mi je kazivao:
- baš mi je drago da sam te upoznao, Vi ste Pažani dragi ljudi a moj veliki prijatelj i učenik je bio Duško. Tako mi je drago da je Duško dobio ovu nagradu. Znaš, i ja sam dobio nagradu Grada Opatije za životno djelo.
- Jeli se i ti baviš glazbom?
- Ma ja sam Vam šjor Ljubo nešto malo svirao, Duško nam je jako pomagao na tom našem putu, pa sam i kao Pažanin i kao nekakv bivši glazbenik osjećao da budem ovdje, a u svemu mi je pomogao da nazočim ovom činu, dragi športski prijatelj i dogradonačelnik Opatije Ferando Kirigin.
- Ajde baš mi je drago, pa da se još koji puta vidimo.
- Ja se nadam da će se to desiti dragi barba Ljubo.
To se nažalost nije desilo, ali uspomena na tog dragog čovjek će vječno ostati u mojim sjećanjima.

Što iz bogate biografije barba Ljube izdvojiti kao posebno. Zasigurno će ostati u pamćenju kao prvi hrvatski "hit maker" i prvi pobjednik zagrebačkog festivala sa velikim hitom, koji se i danas radi pjevuši: "Ta Tvoja ruka mala", kojeg je izvodio legendarni Ivo Robić. Tu su još hitovi "Autobus Calypso", "U nedilju Ane ili kad Ti kupim mali motorin", "Nina", "Opatijo divna", "Bez jedra i vjetra".

Široj javnosti je manje poznato da je komponirao 680 skladbi sakralnog ciklusa, a mnoge njegove pjesme se pjevaju na misama, a da pjevači i ne znaju autora. Za taj svoj rad odlikovan je zlatnim odličjem pape Ivana Pavla II "Pro ecclesia et pontifice".
Jednako tako manje je poznato da je inženjer vodogradnje, Ljubo Kuntarić zaslužan za izgradnju mnogih hotela i bazena na Jadranu što je doprinjelo ubrzanom razvoju turizma poglavito na Sjevernom Jadranu i Istri.

Počivao u miru Božjem!



Post je objavljen 04.10.2016. u 18:23 sati.