Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Oružje, naoružanje i oprema

Taktike pikenira – Tercios (trećina) ili Španjolski kvadrat

Dakle, da bi Athumanunh objasnio taktiku kopljanika pikenira najlakše i najbolje je da se za primjer uzme 'španjolski tercio' koji je u to doba bio vrlo efikasan. Naime, radi se o pješačkom ustroju regimente (pukovnija po Athumanunhu, što je nešto slabije u brojčanom stanju od brigade).

 photo Neki bojni slozaji pikenira.jpg

Zapravo sve se vrti oko 'tisuću vojnika', odnosno i točnije oko 'tri tisuće vojnika'. Sve je zapravo tu podređenu vojnicima pikenirima. Dakle, već od prije poznato Vam je da su pikeniri naoružani vrlo dugim kopljima. Što onda predstavljaju ostale dvije trećine vojnika? To su već zapravo prijelazna vremena gdje se pojavljuje i vatreno oružje (uz mač i koplje), ali je ono još uvijek u 'pelenama', pa se rabi tek kao pomoćno sredstvo u bitki u kojoj još uvijek caruju koplje i mač (ubodno i ubodno-siječno hladno oružje).



POZOR UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Dobro, vratimo se taktici 'trećine'. Ovdje Vam dobro može poslužiti Athumanunhov video isječak bitke kod Rocroia (1643.). No, molim budite pozorni isječak je prepun uznemirujućih i nasilnih prikaza i ne preporučujem ga baš svakome!

U to doba vojskama je najidealnije imati tisuću pikenira, tisuću musketira i tisuću arkebuzira ili 'rodelerosa' (mačevaoca), naravno uz pomoćne vojnike inženjerce, ranarnike, liječnike ... U srazu s 'terciosima' gotovo uvijek ostali tadašnji poznati rodovi (strijelci, konjaništvo ...) izvlače 'kraći kraj'. Opet tu Vam je Athumanunh postavio računalnu simulaciju sraza 'strijelci vs. pikeniri'.



Pikeniri tog vremena redom su pješaci unovačeni za novac (plaču) iz siromašnijih nižih slojeva tadašnjeg društva. Arkebuziri ili 'rodelerosi' pak su Athumanuhu najdraži i oni pripadaju siromašnijem plemstvu – hidalgo. Sjetite se da je Athumanunh u svoja lutanja po bespućima Južne Amerike poveo upravo njih – to su jeftini, ali vrlo opasni i hrabri vojnici, ratnici – jedni od onih o kojima Athumanunh voli zapisati: ratnici su oni jedni od najboljih koji znaju tajne skrivene ...


Post je objavljen 02.10.2016. u 15:05 sati.