Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/divljesrce

Marketing

POMILOVANJE ZA JUDU - Slavica Mijatović

"Pomilovanje za Judu" je priča kojom autorica Slavica Mijatović najavljuje svoj novi roman koji upravo piše.

Slavica Mijatović iza sebe ima dva romana, izdana za Novu poetiku – Argus Books & Magazines:
Princ spoznaje (2014.) i Elez (2015.)

"U romanu Princ spoznaje spisateljica donosi intrigantne teze koje se kose sa poviješću i u sasvim novom svjetlu predstavlja srbsku srednjevijekovnu vlastelu.
Despot Stefan Lazarević imao je neobičan izgled i pogled – nasljeđen od Sare, kćeri Isusa Krista i Marije Magdalene i bio je jedan od izabranih...




a u romanu Elez nas vodi u potragu kroz manastire, srednjevijekovne gradove i džamije Srbije i Bosne i Hercegovine.
Ovog puta je u pitanju relikvija koja će u potpunosti izmijeniti pogled na sve religije.
Naravno da su svi junaci iz prvog romana Princ spoznaje umiješani, kao i sadašnji arheolozi, tako i srednjevijekovni vladari, Nemanja, Despot Stefan Lazarević, Kulin ban ali i Rastko – Sveti Sava.
Prisutni su i templari, bogumili, katari ali i razni agenti, kako Vatikana tako i SPC koji i sami žele doći posjed relikvije, kako bi spriječili saznanje istine i očuvali svoju moć."




Nisam još pročitala romane Princ spoznaje i Elez, no nakon čitanja novele "Pomilovanje za Judu", zbilja sam zaintrigirana da pročitam oba romana.

Pomilovanje za Judu - link

"Pomilovanje za Judu" je pripovjetka o mladoj ženi, koja u 36. godini života odluči napraviti promjenu u svome životu, na način da "žrtvuje" posao koji je siguran ali je njime nesretna, te se odvaži na poslovni rizik, i započinje se baviti nečime što zaista voli, prodajom knjiga o "mistici" i samorazvoju.
Istovremeno, prati je san, koji sebi ne može protumačiti, ali je svjesna da je u njemu važna simbolika, i uz savjet prijatelja, ona napiše knjigu kojom nam prenosi snažnu poruku.
Njen san je zapravo životna priča o višem smislu postojanja i razumijevanju Božjeg djelovanja preko ljudi, kroz pripovijedanje o odrastanju i putevima dva najbolja prijatelja, Jude i Jošue.
U pitanju je književno djelo, koje je prije svega, malo je reći - lijepo napisano, koje pomjera nešto iznutra, i u kojem se svatko, barem u nekom dijelu pripovjetke može pronaći.
Gnosticistički pristup Isusovom životu i smislu njegovih žrtvi ovdje djeluje logično, stvarno, umiruje čovjekove nedoumice i uklanja šturu simboliku hladnog i nerazumljivog Biblijskog tumačenja vjere.

Apsolutno preporučujem na čitanje, kako zbog velikog spisateljičinog umijeća pismenog izražavanja, kojim nam tako jednostavno ali vjerno dočarava detalje, da možemo na vlastitoj koži osjetiti npr. bol majke radi rastanka sa sinom, ili duševnu muku Judinu, dok odlazi prijaviti Ješuu, kako mu je naloženo da napravi, tako i zbog ezoterijske tematike, u kojoj autorica Slavica Mijatović pliva kao riba u vodi.


Post je objavljen 29.09.2016. u 15:14 sati.