Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SABORSKIM ZASTUPNICIMA TREBA ETIČKI KODEKS



MJESTO SABORSKOG ZASTUPNIKA JE NAJPOŽELJNIJE RADNO MJESTO U RH !

Željko Glasnović, saborski zastupnik 9. Saziva Hrvatskog Sabora jeftino je omalovažio sebe i svoje nastojanje da u Hrvatskom Saboru bude jedan od onih koji će odlučivati o zakonskim aktima, sudjelovanjem u radu dizanjem svoje ruke. Hrvatski saborski zastupnik posao je predmet žestoke kritike zbog toga što je ne birajući riječi izvrijeđao studente Filozofskog fakulteta na svom facebooku napisavši :"Taj društveni performans izvode razmažena derišta recikliranih komunista, kvazi intelektualaca koji u životu nisu radili i kao njihovi roditelji hoće sebi osigurati ugodnu lijenost. Njih vode skojevke neobrijanih nogu koje su dobivale novac za diplomske radove kao npr. Uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u.Ta manjinska banda od dvjestotinjak anarhista i boljševičkih sotonista blokira rad fakulteta i sprječava studij više od 7 000 polaznika FF. To su nasljednici onih koji su trgali križeve s vratova hrvatske djece u osnovnim školama i prebijali one koji su bili pametniji, bogatiji, ljepši. Taj fenotip podivljaloga titojungenda može se lako prepoznati: imaju blijedi ten kao da su robijali u KPD Zenica, vratovi su im kao pet kuna, imaju duge prste od igranja video igara, a glave su im u odnosu na tijelo nesrazmjerne veličine. Kineska poslovica kaže: iza debelog lica kuca tamno srce. Njihove AVNOJ face, ne pokazuju ni najmanji trunak ikakve emocije. Patološki mrze sve što je hrvatsko i žale za izgubljenim privilegijama njihove propale države. U razvijenim demokracijama kad manjina tlači većinu to se rješava pendrekom i suzavcem", napisao je Glasnović (62 ) na facebook stranici.

Glasnović je čovjek koji je sudjelovao u Zaljevskom ratu kao pripadnik Kanadske vojske, zatim u Domovinskom ratu, pa u ratu u Bosni i Hercegovini. Činjenica je da ima čin general bojnika. Ali prije svega toga bio je pripadnik Legije stranaca koja je dio francuske vojske. Pripadnici legije stranaca su uvijek dobrovoljci. Legionari imaju svoj moto koji se zove čast i odanost. Željko Glasnović se nije politički angažirao sve do parlamentarnih izbora koji su u Hrvatskoj provedeni u mjesecu studenome 2015., kada je bio na listi HDZ-a za dijasporu iako nije postao član stranke. Na prijevremenim parlamentarnim izborima 11. rujna Željko Glasnović sa svojom neovisnom listom osvojio jedan saborski mandat.

SABORSKIM ZASTUPNICIMA TREBA ETIČKI KODEKS
Nakon opisane retorike i monologa vrijeme je da se u Hrvatski Sabor uvede etički kodeks. To je potreba. Svaki posao ima svoju etiku, treba ga imati i posao zvan – saborski zastupnik. Na taj će se način učiniti distinkcija između saborskih zastupnika koji su saborsko mjesto i posao zastupnika doživjeli kao povjerenje građana i čast i onih koji Sabor doživljavaju kao hazardnu igru, gdje je plača odlična, a posao minoran, zasnovan na individualnim stavovima i mišljenjima, mjesto gdje je sve u retorici dozvoljeno, a sankcija nikakvih nema. Mjesto saborskog zastupnika je najpoželjnije radno mjesto u RH u kome je mjesečni dohodak najmanje 15.000 kuna, kvalifikacija i znanje nisu relevantni , a saborski zastupnik ima još i saborski imunitet. To znači da ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za svoje mišljenje ili glasovanje ni ništa što je izrekao pa ni učinio bez skidanja saborskog imuniteta.
Za saborske zastupnike koji dolaze u Hrvatski Sabor nema nikakvog testa poznavanja političkog sistema Hrvatske, poznavanja međunarodnih političkih odnosa, poznavanja političkih odnosa u susjednim zemljama. Ništa. U Hrvatski Sabor se ulazi po inerciji odluke glasaća na izborima. Razmišlja se glasno i govori, ljudi, saborski zastupnici očito misle da je Hrvatski sabor mjesto gdje se može govoriti sve i svašta. Mnoge radio stanice imaju od neprimjerenih izjava saborskih zastupnika iz prošlih saziva Sabora izmontirane đinglove koje puštaju u raznim prigodama. Komunikaciju u Hrvatskom saboru koja nije civilizirana već krajnje primitivna i onu koja je uvredljiva treba prekinuti. U instituciji u kojoj je komunikacija i izgovorena riječi glavno sredstvo rada - treba komunicirati na način prihvatljiv širokoj populaciji stanovništva. Neprimjeren način komunikacije saborskih zastupnika u Hrvatskom saboru, kao i izvan njega treba
vrednovati kroz etički kodeks i novčano sankcionirati. Komunicirati se može na niz načina i reći baš sve željeno, ali na način primjeren javnoj komunikaciji Zato saborskim zastupnicima treba etički kodeks za koji nema prepreke da bude uveden u 9. sazivu Hrvatskog sabora.

Kodeks treba sadržavati 1.opis dozvoljenog načina komuniciranja i iznošenja činjenica na sjednicama u Hrvatskom Saboru 2. opis dozvoljenog načina komuniciranja na online mrežama 3. opis dozvoljenog načina komuniciranja prilikom davanja izjava i intervjua medijima . Za svaku povredu treba naznačiti i sankcije. S obzirom na mentalitet ljudi i podneblje – novčane kazne bile bi najprimjerenije – oduzimanjem od saborske plaće – i najviše bi se odrazile u pamćenju počinitelja prekršaja. Tako bi naprimjer povreda dužnosti saborskog zastupnika Željka Glasnovića iznošenjem njegovih osobnih kvalifikacija na račun studenata Filozofskog fakulteta mogla biti sankcionirana sa 40 % njegove saborske plaće.

Društvo željno očekuje promjene. Zato je HDZ samo zbog jedne nove osobe mr. Andreja Plenkovića europarlamentarnog zastupnika , sada i predsjednika stranke HDZ, dobio izbore. Mnogi Plenkovića žele vidjeti na stolici premijera RH. Hrvatska bez obzira na poteškoće, nedoumice, nesuglasice i kontradiktornosti, mora imati premijera kojem je svojstven europski način zastupanja i ophođenja pred svijetom i EU. Društvo koje razumije red stvari očekuje od Plankovića da u Hrvatskoj promjeni sve što do sada nije valjano učinjeno i što se ne uklapa u kulturno građansko društvo.
Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 27.09.2016. u 04:45 sati.