Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Veterani obilježili 25. obljetnicu formiranja 2. voda 1. satnije 3. bojne 156. brigade



Povodom 25. obljetnice formiranja i postrojavanja, u Kokorićima su u subotu 17. rujna okupili veterani 2. voda 1. satnije 3. bojne 156. vrgorsko-makarske brigade Hrvatske vojske. Okupio ih je njihov ratni zapovjednik Tomislav-Mićo Pervan, inače dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora Kokorići.

Vod je osnovan 14. rujna 1991. godine navečer, odmah nakon što je u Vrgorac stiglo naoružanje zaplijenjeno u pločanskoj kasarni JNA u operaciji „Zelena tabla – Male Bare“. Tomislav Pervan kaže kako se ljudstvo voda još ranije prijavilo za vojsku i da se preko 80% radilo o dragovoljcima, a formirali su vod nakon što je zaslugom Ante Dujmovića ovim, tadašnjim mladićima stiglo naoružanje iz Ploča.

- Toga dana okupila su nas se trideset i dvojica. Naš prvi zapovjednik bio je Jano Barbir iz Draževitića, a nakon što je on poginuo, zapovjedništvo sam s ponosom preuzeo ja. Kasnije smo popunjavani dodatnim ljudstvom. Ove godine okupio sam vod, većina je stigla, a dogodine želim na jedno mjesto dovesti cijelu moju vrgorsko-splitsku satniju, da se zajedno prisjetimo časnih vremena borbe za obranu Hrvatske, kaže nam vidno zadovoljni Tomislav Pervan.

On i njegovi suborci družili su se popodne u konobi etno-sela Kokorići. Prisjećali su se zajedničkih akcija i bratstva stvorenog u ratu, održali minutu šutnje za sve u ratu poginule i u miru umrle suborce, a kasnije su uz čašicu buninskog vina zapjevali domoljubne pjesme. Pridružio im se i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić. Za potrebe fotografiranja veterane je postrojio njihov zapovjednik Pervan. Sve službeno, kao i u ratu, kaže nam.

Dok smo razgovarali sa Tomislavom Pervanom, prišao nam je veteran Marko Gašpar iz Umčana držeći u ruci vrlo zanimljiv i vrijedan povijesni dokument napisan njegovom rukom 31. ožujka 1992. godine na kojemu se, kako kaže, nalaze imena 13 mladih dragovoljaca Vrgorčana koji osvjetlali čast Vrgorske krajine i kojima je imao čast zapovijedati. Uz Gašpara, tu još: Ivica Grljušić, Nikša Delić, Ante Radonić-Rora, Rade Tolj, Rade Barać, Mladen Barać, Nedo Grljušić, Jurica Grljušić, Tiho Beus, Damir Granić, Srećko Tolj i Dražen Filipović. Uz njih stigla je u Kokoriće i većina ostalih pripadnika voda.


Post je objavljen 17.09.2016. u 21:23 sati.