Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carobninaputak

Marketing

EGO - Duhovnost




EGO – Duhovnost
Sai Baba govori O ODNOSIMA


Tko govori o duhovnosti, nužno govori i o egu. Što je ego? Ego je ja-svijest, koja sebe vidi kao odijeljenu od drugih te je u skladu s time usmjerena na zadovoljavanje osobnih interesa.

Ego je odlučujuć za tvoj razvoj. Bez ega, životinja bi uginula. Ego u životinje vidiš npr. po tome kako brani svoju hranu ili područje na kojem živi. Životinja nema mogućnosti da se pomiri sa svojim konkurentima ili da s njima dijeli hranu. Za tako nešto, njezin je ego odveć velik.

Za čovjeka je ego važan da bi se mogao održati i probiti. Život se sastoji i od borbe. Bez ega, ti bi teško mogao izdržati tu borbu.

S druge strane, zbog ega dolazi i do mnogo beskorisne borbe. Zbog pojedinačnih interesa, kojima su toliko podređeni, vrlo brzo nastaju interesni sukobi iz kojih lako nastaju borbe ili čak ratovi.

Ego, koji bi zapravo trebao biti zaštitnikom tvoje duše i tvoga tijela, vrlo se brzo razvija u tvoga neprijatelja, odnosno tamničara. Osim toga, ego ima osobinu da mu nikada nije dosta. Cijeli vaš svijet izgrađen je na uvijek-sve-više. Svaki sportaš mora stalno davati sve više od sebe. Svaka tvrtka mora ostvarivati sve više. Svaki novi auto mora biti brži od njegova prethodnika.

Takvo držanje ima katastrofalne posljedice za vaše odnose. Vaše je mišljenje toliko obilježeno takvim stavom, da jedva još možete biti zadovoljni onim što imate. Ostatak čine reklame i mnoge bezvrijedne knjige i filmovi koji vas uvjeravaju kako će vaš status i osobnost biti na dobitku ako steknete ovo ili ono materijalno dobro.

Tako muškarci pokušavaju u svome zanimanju – uz pomoć svih zamislivih sredstava – uvijek sve više postići i ostvariti. Privatno, oni od svoje partnerice očekuju u najmanju ruku isto toliko. I upravo kao što se daje otkaz suradniku koji ne može držati korak, isto to prijeti i ženi.

Slična je situacija kod žena. Neke potiču svog supruga da postiže sve bolju poziciju, da zarađuje sve više, da sve više uspinje ljestvicama karijere. Pri tome se trude da i same postignu uspjeh u nekom poslu. Za obiteljski život preostaje vrlo malo vremena, sve dok se partneri na kraju potpuno ne otuđe i ne raziđu. Druge žene opet mnogo očekuju od svojih muževa, npr. kako bi se oni trebali odnositi prema njima, razumjeti ih, posvetiti im se, tako da se odnos pod teretom tih očekivanja lako može slomiti.

Jasno je da je takav razvoj čisti ego-razvoj, tj. na vanjski razvoj polaže se mnogo više pozornosti, nego na unutarnji. Ako se međutim više usredotočiš na ego, dakle na vanjsko, tvoj je neuspjeh unaprijed pretprogramiran. Svejedno kroz koliko je života put tvojeg razvoja prolazio, on na kraju mora završiti u tvojoj nutrini. Na posljetku mjesto tvog boravka nije svijet, već Sebstvo koje je u tebi. Svijet i ego su presudni dijelovi puta, ali oni nikada ne znače cilj. Cilj je Bog i On se nalazi u tebi, odnosno u tvome partneru. Nikakav svijet, nikakav ego i nikakvo mišljenje ne mogu spriječiti postizanje toga cilja, gledano na dugi rok. Bog želi da Ga nađeš. I tako će biti.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html


Post je objavljen 11.09.2016. u 19:35 sati.