Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carobninaputak

Marketing

SLOBODA - Duhovnost




SLOBODA – Duhovnost
Sai Baba govori O ODNOSIMA


Ako govorimo o karmi i reinkarnaciji, smjesta se postavlja pitanje o slobodi.

„Ako se rađam u skladu sa svojim dobrim odnosno lošim djelima, gdje je tu moja sloboda?“ pitat ćeš. Objasnit ću ti to s pomoću gruboga, ali u današnje vrijeme svakidašnjeg primjera. Uzmimo da si u ovome životu svodnik koji zlostavlja prostitutke. Sa stopostotnom sigurnošću ti ćeš u sljedećem, a najkasnije u onom životu koji slijedi iza njega, biti prostitutka koja doživljava slične stvari. S prvom pitaš „Gdje je tu sloboda?“ jer tvoj je život već određen tvojim rođenjem. Sloboda na koju ovdje misliš, ne postoji. Ti nikada nemaš slobodu da činiš zlo, a da za to ne moraš snositi posljedice. Ovaj svijet je škola. Ti prolaziš različite razrede da bi naučio ono što trebaš naučiti. Kao što u školi ne napreduje nitko tko nije svladao gradivo, tako je i u životu. Učenik posjeduje slobodu da ne uči. Alki on nema slobodu odlučivanja u koji će razred u tom slučaju biti smješten. Ako je međutim učio i svladao gradivo, on ima odjednom dvije mogućnosti izbora: on se može dobrovoljno odreći premještaja ili ga prihvatiti.

Slična je stvar sa slobodom. Možeš činiti zlo. No ti nemaš pravo određivati posljedice toga.

Da se vratimo gornjem primjeru: kao svodnik, ti imaš mogućnosti iskorištavanja i zlostavljanja žene koja ovisi o tebi. No, ti nemaš slobodu odrediti što će te u nekom sljedećem životu dočekati – osim ako želimo pretpostaviti da u ovom životu želiš učiniti sve kako bi u jednom od idućih patio.

Svedeno na vrlo kratku formulu, moglo bi se reći: ti nemaš pravo određivanja posljedica svog djelovanja. No ti imaš slobodu određivanja učestalosti svojih inkarnacija te utjecaja na to koliko ćeš vremena provesti u duhovnom svijetu. Što više dobra činiš, to dulje ostaješ u duhovnom svijetu i rjeđe se inkarniraš, odnosno to ćeš brže postići konačno oslobođenje. To oslobođenje naime postižeš onda, kada te više nikakva negativna karma ne veže za ovaj svijet. Tada si postao jedno s Bogom, sjedinjuješ se s Njime i više se ne inkarniraš.

„A što znači 'sloboda'?“ pitat ćeš. Slobodan si ako si dobar, ako činiš dobro, gledaš dobro, misliš dobro. Tada si postigao svu pozitivnu moć nad sobom i nad svojim životom. Sviće li ti sada, kakvo sve to skupa ima značenje s obzirom na tvoje odnose?

U ovom trenutku, na to pitanje želim odgovoriti samo toliko da se tvoja sloboda nalazi negdje drugdje, a ne tamo gdje ti pretpostavljaš da se nalazi, i da je mnogo sveobuhvatnija nego što misliš.




Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html


Post je objavljen 04.09.2016. u 22:40 sati.