Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Sjeverni (Baltički) kršćanski viteški vojnički redovi

Tijekom Sjevernih (Baltičkih) križarskih ratova koje vode kraljevi i plemići Danske, Njemačke, Poljske i Švedske i njihovi saveznici protiv poganskih plemena Sjeverne Europe (na području današnjih baltičkih država Litve, Latvije, Estonije i Stare Pruske/današnja ruska enklava Kalinjingrada).

Ta baltička plemena bila su: Kuronci, Selonci, Semigalijci, Latgalci, Skalvi, Prusi, Galindijci, Zemaiti, Oeselianaci, Vironijci, ali se križarski rat vodi i protiv ruskih pravoslavaca.

U prvom redu tu su slijedeći redovi: Livonska braća od mača (njemački vitezovi po Athumanunhu) čiji je red utemeljen 1202., a koji se kasnije stapaju sa teutoncima i postaju vitezovi livonskog reda. Potom, Red Dobrin (poljski vitezovi po Athumanunhu) čiji je red utemeljen 1216. U početku taj red čini 15 njemačkih vitezova iz Donje Saske i Mecklenburga, a kasnije im se priključuju poljski vitezovi.

Oznaka livonskog reda braće od mača je crveni mač iznad kojeg je crveni pljosnati (formalan po Athumanunhu) križ. Oznaka Reda Dobrin je crveni mač iznad kojeg je šestokraka (betlehemska po Athumanunhu) zvijezda koja označava Krista u dolasku).

Možda ovdje Athumanunh može spomenuti još jedan viteški vojnički red koji je utemeljen 1233., a radi se o Redu vitezova križa s crvenom zvijezdom u koji ulaze vitezovi Bohemie (Češka). Ipak, ovaj red sudjeluje i u križarskim ratovima u Svetoj Zemlji. Oznaka ovog reda je crveni granasti malteški križ ispod kojeg je crvena šestokraka (betlehemska) zvijezda na crnoj podlozi.

 photo Sjeverni VVR.jpg

Post je objavljen 31.08.2016. u 13:49 sati.