Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

74. obljetnica stradanja Vrgorčana od četnika



Danas se navršava 74. obljetnica stradanja Vrgorčana od četnika. Dana 29. kolovoza 1942. godine, u sklopu protupartizanske operacije "Albia" talijanska vojska dovela je u Vrgorsku krajinu nekoliko stotina istočnohercegovačkih četnika koji su se okomili na civilno stanovništvo naselja uz Napoleonovu cestu - Majiće, Dubravu, Dragljane, Vlaku, Kozicu i Rašćane. U četničkom divljanju stradalo je toga dana oko 150 Vrgorčana, raznih dobnih skupina i oba spola.

Nakon rata, za ovaj zločin se sudilo četničkom vojvodi Draži Mihajloviću u Beogradu, gdje su svjedočila i trojica Vrgočana. Jugoslavija je također poslije rata od Italije tražila izručenje talijanskog generala Marija Roatte, zapovjednika 2. armije, kojemu se na teret stavljaju brojni zločini protiv zarobljenih partizana, civilnog stanovništva i njegove imovine, pa tako i tijekom "Albie", ali do izručenja nikada nije došlo.

Godine 2012., povodom 70. obljetnice stradanja Vrgorčana, Vrgoračke novine i Mjesni odbor Dragljane izvršili su povijesno istraživanje ovoga događaja. Dio rezultata toga istraživanja u nekoliko domaćih i inozemnih arhiva i na terenu prezentiran je na izložbi fotografija, dokumenata i predmeta koji se tiču tog tragičnog 29. kolovoza 1942. godine, a koja je otvorena kao stalni postav u prostorijama Mjesnog odbora Dragljane. Na otvaranje je došlo više od 150 ljudi, što je apsolutni rekord za Dragljane. A kroz naredno razdoblje izložbu je pogledalo nekoliko stotina Vrgorčana. Tijekom istraživanja za izložbu prikupljena je opsežna građa koja bi u sklopu redovnih djelatnosti Vrgoračkih novina u narednom razdoblju trebala rezultirati knjigom. U spomen na sve naše stradale.



Post je objavljen 29.08.2016. u 17:34 sati.