Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Conjuring 2 (2016)

 photo conjuringpostersmall_zpsgq6yuvdn.jpg

Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Šest godina poslije, Ed i Lorraine Warren, profesionalni istraživači paranormalnog dobivaju poziv u Enfield u London, gdje je uznemirena samohrana majka s četvero djece pobjegla iz kuće nakon što ih je neka sila iz nje otjerala...

 photo 0c5df020-0f09-0134-24a8-0e1b1c96d76b_zpsq0ymrxfj.jpeg

Šest godina po radnji filma, a tri godine od prvog Conjuringa, redatelja Jamesa Wana koji je pobrao same pohvale kritike i publike te zaradio podosta novca i postao jedan od najpopularnijih horora ovog desetljeća. Kad bismo uzeli u obzir količinu ghost filmova koji se pojavljuju na kino platnima i općenito u distribuciji, shvatili bismo koliko su rijetki ovakvi primjeri koji iznjedre i naprave, što je još važnije osim dobre zarade, naklonost kod gledateljstva. Da sada ne nabrajamo sve uspješnike koji su bok uz bok Conjuringu, usudio bih se čak reći da to nije niti jedan. Odnosno, da niti jedan ghost film u skorašnjoj prošlosti nije uspio zasjeniti uspjeh i kvalitetu ovog serijala, pogotovo zato što mnogi govore kako je drugi dio čak i bolji od prvoga. Dakle, imam ovdje ponovno jasnu situaciju: ukleta kuća, žitelji kuće koji su u strahu i ponovno vraćanje u serijal Patricka Wilsona (Eda) i Vere Farmige (Lorraine), no sve je to napravljeno nestereotipizirano, nekonvencionalno i što je više moguće autentično, zbog čega ovom nastavku dajem istu ocjenu kao i prethodniku, jer, budimo iskreni, na rijetko što ćete ovako dobro i scary naići među ostalim komercijalnim horor filmovima.
Ovoga puta, susrećemo se s istinitim događajem, odnosno, ne možemo baš reći istinitim budući da pseudoznanosti ''istine'' nisu dovoljno istražene, ali se događaj službeno i dogodio. O tome su sedamdesetih prenosili i Daily Mirror i ostale utjecajne medijske kuće, a enfieldski poltergeist ostao je upamćen kao jedan od najdokumentiranijih slučajeva paranormalnog - ikada.

 photo neon_0001_large_zpsrsf9l7et.jpg

Sve je to poslužilo da se Wan okuša i u drugom dijelu Conjuring serijala, iako mu je bila nuđena redateljska stolica i za film Fast 8. Conjuring je 2014. doživio i spin-off Annabelle, a ovoga puta mu se sprema spin-off 2017. pod nazivom The Nun. Kada pogledate drugi dio, vidjet ćete o čemu je točno riječ. Idemo sada prokomentirati stavke unutar filma: odmah na startu susrećemo se sa scare momentima, koji su, već dobro znate, savršeno ukalupirani da se glazba zaustavi u trenutku kada jeza kreće, ili glazbe uopće nema, što je još bolji trenutak za stvaranje straha. Ono što iznimno cijenim kod Wana i kod ekipe koja je zaslužna za scenarij i screenplay su neprestano traženje inovativnosti i dobrih fora s kojima se ne trude biti kao ''mnogi drugi'', a takav trud, iako je u nekim dijelovima vidno da je već negdje iskorišteno, treba se cijeniti. Odlični kutovi i načini snimanja, kao i prvoklasni efekti također su poslužili da se film postavi visoko na ljestvici kvalitete. Ono što je obilježilo i prvi Conjuring konstantan je priljev jezivih scena, bile one strašne ili manje strašne ili nekome čak i nimalo scary, ali sve nevolje što se često događaju protagonistima nerijetko su isprepletene i emotivno nabijenim dramskim scenama i odličnom glumom od strane svih pojedinaca.
Drugi dio filma nekako je lakši za pratiti bez ruke na očima i ušima, a pojavljuju se i nove zanimljive kreature kao što je The Crooked Man ili odlični negativac - starac poltergeist ili sama demonska časna sestra. Kraj nam doduše ostavlja jednostavnost, gdje se standardno rješavanje problematike završava blagom prozirnošću.

 photo preuzmi_zpsib8uzghx.jpg

Istinski horor film koji uživa populanost prvog, a uskoro i vlastitu, te koji je nastavio dosljednost originala neprestanim scary momentima i potragom za inovativnošću, prateći trendove moderne horor publike i modernih horor tekovina u filmskom svijetu. Film za naježiti se.

Post je objavljen 28.08.2016. u 16:44 sati.