Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carobninaputak

Marketing

PREZIR - "Današnja filozofija"





PREZIR– Današnja „Filozofija“
Sai Baba govori O ODNOSIMA

Razočaranje koje nastaje iz potrage za strastvenošću i koje čini da sve više i više sumnjaš u odnos ili čak zdvajaš, ima kao trajnu posljedicu da sve više sumnjaš u samoga sebe. Možeš imati besprijekorne racionalne razloge za svoje odluke, svoje nezadovoljstvo i svoje rastave, ali emocionalno te takav život nagriza. U dubini svoga srca ti tražiš nešto sasvim drugo, nego što je ono što živiš.

Doživljavanje mnogih različitih partnerstva najprije dovodi do sumnje u sebe samoga, a zatim do prezira.

U dubini srca ti svaki prekinuti odnos doživljavaš kao neuspjeh. Svejedno koliko pogreški nađeš kod partnera i svejedno ako si razočaran te se ne osjećaš krivim ili čak misliš da si prevaren, usprkos svemu ostaje neporeciva sljedeća činjenica: ti si sebi svojeg partnera odabrao svojom slobodnom voljom. Nisi bio silom zavezan s njime i nisi bio prisiljen dijeliti svoj život s njime protiv svoje slobodne volje. Zato ostaje činjenica: svejedo koliko krivnje na njemu bilo, od mnogih mogućih partnera ti si upravo njega odabrao. Toj odgovornosti ne možeš izbjeći. Znanje o njoj nosiš u dubini svoga srca, iako možda navodiš posve drugačija objašnjenja.

Ta te odgovornost, koju si ne želiš priznati, nagriza. Upravo zato što se ne želiš suočiti s njom, ona te nagriza još više. Ti na jednoj od svojih dubljih razina svjesno ili nesvjesno osjećaš da si ne želiš priznati nešto što je od odlučujučeg značenja, da nemaš hrabrosti suočiti se s temeljnom istinom. Zbog takvog odnosa prema ovako važnoj istini, ti ne možeš cijeniti sam sebe. Skrivaš nešto, što je od presudnog značenja za tvoje ponašanje prema drugima.

Poštovanje prema sebi samome nastaje kroz unutarnju jasnoću. Ako nisi u svojoj nutrini čist, još k tome na račun drugih, ne možeš imati poštovanja prema sebi. Iz nepoštovanja vremenom nastaje odbojnost, iz odbojnosti prezir.

Ako imaš hrabrosti da se suočiš sa svojim osobnih pogreškama, tada možeš poštovati samoga sebe, a time ti postaje mogućim poštovati i druge ljude. Tko poštuje samoga sebe, taj poštuje i druge! Obratno, tko sebe prezire, prezire i druge. Druge jednadžbe nema. Ni jedan čovjek ne može tvrditi da prezire druge, ali da sebe poštuje. Svetac ne prezire nikoga, već poštuje sve ljude zato što je ostvario sebe i ima poštovanja prema sebi.

Sljedeći zakon koji moraš poznavati i poštovati jest: često mijenjanje partnera ne dovodi samo do prezira, već i do gubitka dostojanstva. Ni jedan čovjek ne može živjeti u dostojanstvu i imati stalno nove partnere. Ovdje postaje posebno jasnim ono što i inače vrijedi: Čovjek je svjetlosno biće koja mora živjeti u skladu s jasnim Kozmičkim zakonima da bi postao sretnim. Ti zakoni nisu stvoreni da bi te ograničili, da bi ti oduzeli slobodu ili čak štetili. Sasvim suprotno, božanski zakoni daju ti okvir unutar kojega možeš sigurno boraviti na Zemlji i postići svoj cilj.

Zat poštuj samoga sebe. Poštuj svoje roditelje. Poštuj svojeg partnera. Poštuj svoju djecu. I poštuj kako svoje roditelje tako i svojeg partnera u svojoj djeci. To znači: poštuj osobine i naslijeđe, koje su tvoja djeca dobila od tvojeg partnera, tvojih roditelja i od roditelja tvoga partnera.
Ako ti to možeš, tada si neopterećen i zadovoljan, tada si sretan i slobodan.




Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html

Post je objavljen 26.08.2016. u 09:15 sati.